wo 7 februari 2024

Theater – Mevrouw Ogterop

De kant van Ada

In 2018 verscheen ‘Jij bent van mij’ van Peter Middendorp (shortlist Bookspot Literatuurprijs, winnaar Groninger Boekenprijs), een indringende en veelbesproken roman over personage Tille Storkema. Dertien jaar lang verzweeg de boer de verkrachting van- en moord op een zestienjarig meisje. Al die tijd leefde Tille zonder enige verdenking door, samen met zijn vrouw Ada en hun twee kinderen.

Over de theatervoorstelling De kant van Ada

Mevrouw Ogterop belicht de kant van Ada. Wat wist zij? Had Ada kunnen weten dat haar man een verkrachter was, een moordenaar? Wat was haar aandeel, wat is haar schuld? En hoe leef je door nadat zoiets uitkomt?  De monoloog, gespeeld door Lotte Dunselman en muzikaal begeleid door Isa Zwart, vertelt Ada's verhaal. Van de arrestatie van Tille tot de dag van vandaag: want Tille komt binnenkort vrij...

Mevrouw Ogterop en schrijver Peter Middendorp schetsen in deze theatermonoloog een kwetsbaar en krachtig portret van een vrouw die moet leven met een gruwelijke waarheid. Dunselman: “Wat ik zo intrigerend vind aan Ada is haar verhouding met ‘de waarheid’. Ik kan niet anders denken dan dat ze deze naar haar hand heeft gezet, zoals wij dat allemaal in meer of mindere mate doen. Of het nou bewust of onbewust ging, ze heeft een andere kant op gekeken. En als ze echt helemaal van niks heeft geweten, dan heeft de waarheid háár niet aangekeken.”

Let op: De kant van Ada bevat beschrijvingen van seksueel geweld en racistische uitspraken die als confronterend kunnen worden ervaren.

 • Tekst Peter Middendorp
 • Concept, Spel Lotte Dunselman
 • Live muziek Isa Zwart
 • Regie Ria Marks
 • Licht Scott Robin Jun
 • Decor Julian Maiwald
 • Kostuums Freja Roelofs
 • Geluid Peter Zwart en Robert Siroen
 • Website Mevrouw Ogterop
 • De Kant van Ada Bart Grietens 11
 • De Kant van Ada Bart Grietens 10
 • De Kant van Ada Bart Grietens 09
 • De Kant van Ada Bart Grietens 08
 • De Kant van Ada Bart Grietens 07
 • De Kant van Ada Bart Grietens 06
 • De Kant van Ada Bart Grietens 05
 • De Kant van Ada Bart Grietens 04
 • De Kant van Ada Bart Grietens 03
 • De Kant van Ada Bart Grietens 02
 • “In een sober decor van lege tafels en een groot raamkozijn zet Dunselman – dankzij haar natuurlijke spel en de vlotte tekst van Middendorp – een kwetsbaar en invoelbaar personage neer.”

  NRC
 • “fenomenaal goed”

  Theaterkrant - keuze van de criticus
 • “Lotte Dunselman speelt helder maar ook dienstbaar, gespeend van spannende grilligheid.”

  de Volkskrant

Over Mevrouw Ogterop

Mevrouw Ogterop is opgericht door Schouwburg Ogterop in Meppel met als doel om eigenzinnig toneel op Drentse bodem te ontwikkelen. De producties zijn toneelmatig, met een maat­schap­pe­lijke relevantie en met oog voor kwaliteit. De artistieke leiding is in handen van Lotte Dunselman.

Over Peter Middendorp

Peter Middendorp (Emmen, 1971) brak in 2014 door met Vertrouwd voordelig (winnaar Groninger Boekenprijs, longlist Libris Literatuur Prijs), een aangrij­pende, humo­ris­ti­sche roman over zijn jeugd in een Blokker-winkel in Emmen. In 2018 verscheen het bejubelde Jij bent van mij (shortlist Bookspot Lite­ra­tuur­prijs, winnaar Groninger Boekenprijs). Sinds 2012 is Middendorp ook columnist bij de Volkskrant. 

Over Lotte Dunselman

Lotte Dunselman speelt onder andere bij het Noord Nederlands Toneel, NTGent, Dood Paard, Toneel­schuur Producties Haarlem, Het Zuidelijk Toneel en tg ECHO. Sinds 2021 is zij artistiek leider, maker en actrice bij Produc­tie­huis Mevrouw Ogterop. Voor de rol van Anna in De Poolse Bruid van het Noord Nederlands Toneel en tgECHO werd Lotte in 2020 genomineerd voor de Theo d’Or, prijs voor de meest indruk­wek­kende vrouwelijke dragende rol. Voor haar rol in Volpone, door Dood Paard, ontvangt Lotte in 2017 de Colombina. De solo­voor­stel­ling Zotte Zorgen wordt in 2011 genomineerd voor de VSCD Mimeprijs.

De pers over de roman Jij bent van mij’ 

Een geweldig vernuftige roman. (…) Het ijzersterke Jij bent van mij blijft nog lang onder je huid zitten.” — Nrc Handelsblad ★★★★★ Een aangrij­pende roman. Waar­heids­ge­trouwer, genu­an­ceerder en juist daardoor gruwelijker dan de meest realis­ti­sche recon­structie.” — Het Parool Een mees­ter­lijke proeve van taal- en stijl­be­heer­sing.” ( Ik neem mijn hoed af voor Peter Middendorp, die een wonder heeft verricht, het wonder van de literatuur: de onge­mak­ke­lijke vereen­zel­vi­ging met een zogenaamd monster. Jij bent van mij is een lange, koude huivering.” Tommy Wieringa

Driedelige serie

De kant van Ada is onderdeel van een serie van drie voor­stel­lingen over het spelen van rollen die Lotte Dunselman voor Mevrouw Ogterop ontwikkelt: In dat spelen schuilt voor mij iets essentieels. Iedereen neemt in het dagelijkse leven nemen rollen aan en krijgt rollen toebedeeld. Die rollen stellen ons in staat om samen te leven met anderen, om aspecten van onze persoon­lijk­heid uit te leven én te verbergen. En als de werke­lijk­heid te zwaar wordt, zoals voor Ada, is fantasie vaak een redmiddel. Haar huis werd het podium voor een toneelstuk dat aan de waarheid geen ruimte bood.”

Bekijk ons gehele theaterprogramma

theaterprogramma

Bekijk ons gehele theaterprogramma

Benieuwd geworden welke prachtige voor­stel­lingen er nog meer voor de deur staan? Bekijk ons hele thea­ter­pro­gramma hier!

Altijd met korting cultuur beleven in het centrum van Haarlem? 

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en nog veel meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop vooral eens hangen in ons Schuurcafé!

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.