910 mei 2025

Interdisciplinair – RIGHTABOUTNOW INC.

QUEEN OF DISCO

QUEEN OF DISCO is een muziektheatervoorstelling over de onweerstaanbare opkomst, de tragische ondergang en onvermijdbare wedergeboorte van disco-music. Belichaamd door het leven van disco icoon en flamboyante LGBTQ activist SYLVESTER.

Over voorstelling QUEEN OF DISCO

Disco kwam begin jaren zeventig op uit de zwarte en latino gay clubcircuit in New York en werd snel daarna een wereldwijde muziekstroming. Het viel samen met de emancipatie de LGBTQ-gemeenschap. De hele wereld stond op de dansvloer te dansen op discomuziek en het was één groot feest. Begin jaren 80 kwam er een keiharde terugval. Disco verdween weer ondergronds om jaren later als House music opnieuw de wereld te veroveren.

De Queen of Disco SYLVESTER brak als solozanger door, gedragen door de Disco vloedgolf. SYLVESTER was de eerste androgyne en openlijk gay wereldster, met gigantische hits als "You Make Me Feel (Mighty Real)" en "Do Ya Wanna Funk". SYLVESTER was ook de allereerste wereldster die openlijk ervoor uitkwam aan AIDS te lijden en stond als activist in de voorhoede van de AIDS-awareness and gay pride beweging The Stonewall rellen.

Marjorie Boston en Maarten van Hinte van RIGHTABOUTNOW INC., het creatieve team achter voorstellingen als TORI (HNTjong), Nina Simone (A)live, en STATUS vertellen het krankzinnige verhaal van de ‘mighty real’ Sylvester, van koorknaap tot superster en een culturele revolutie die onze wereld voorgoed heeft veranderd.

  • Regie Marjorie Boston, Maarten van Hinte
  • Script/dramaturgie Maarten van Hinte – winnaar toneelschrijfprijs 2023
  • Scenografie Marjorie Boston
  • Kostuum conceptuele adviseur Stef Krull, Iris Elströdt
  • Lichtontwerp: Vincent Romijn Vincent Romijn
  • Decorontwerp John Lippens
  • Website RIGHTABOUTNOW INC.
  • “…een ontroerend portret van een man voor wie de discocultuur zowel een emancipatieplatform als een vluchtkelder voor de harde realiteit was”

    NRC
Meer theater

Theaterprogramma

Meer theater

Benieuwd welke thea­ter­voor­stel­lingen nog meer in de Schuur te zien zijn?

HET MEEST CULTURELE UITJE IN HET CENTRUM VAN HAARLEM

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop van je theater- of filmbezoek vooral gezellig napraten in ons Schuurcafé!

Tickets

Vr 9 mei

20:30

Za 10 mei

20:30