Dansvoorstelling This is not a dance | Schuur

45 oktober 2023

Dans – Nastaran Razawi Khorasani & Theater Rotterdam

This is not a dance

Hoe dans je als je niet mag dansen? Dansen is officieel verboden in Iran. Sinds de Islamitische Revolutie eind jaren zeventig hebben alle dansgezelschappen er hun deuren moeten sluiten. Veel dansers en choreografen zijn naar het buitenland gevlucht. Degenen die er nog wonen, moeten vindingrijk zijn. Hoe houden zij deze kunstvorm levend?

Over de dansvoorstelling This is not a dance

Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani presenteert de dansperformance This is not a dance over censuur. Wat mag gezien worden en wat niet? Terwijl muziek en belichting elkaar steeds verder opzwepen, probeert ze haar dansende lichaam te beteugelen. Het is een eerbetoon aan het lichaam dat wil bewegen, aan kunst die gemaakt móet worden, in welke vorm dan ook.

Ter voorbereiding spreekt Nastaran met choreografen en dansers die wonen in Iran. Hoe gaan zij om met het dansverbod? Welk gevaar lopen zij, voor welke vrijheden strijden zij? De Volkskrant gaf vier sterren voor haar onvolprezen Songs for no one, ook over Iran: “Als ze zingt, danst en rapt, voel je de bizarre werkelijkheid achter geblindeerde ramen in een land waar verraad, blokkades en geheime diensten weliswaar kinderlevens infecteren, maar hun dromen niet.”

  • Concept, regie, spel Nastaran Razawi Khorasani
  • Scenografie Peter van Til
  • Muziek Joost Maaskant
  • Licht Minna Tiikkainen
  • Dramaturgie Eylül Akinci
  • Kostuum Rebekka Wörrman
  • Coach Suzan Boogaerdt

Over thea­ter­maker Nastaran Razawi Khorasani

Nastaran is afge­stu­deerd aan de Toneel­aca­demie Maastricht. In 2014 won ze de Gouden Krekel voor de meest indruk­wek­kende podi­um­pres­tatie. In 2020 werd ze genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Haar voor­stel­ling Songs for no one ontving tweemaal de BNG Bank Thea­ter­prijs (2020 en 2021) en werd gese­lec­teerd voor Het Thea­ter­Fes­tival Vlaanderen 2022 en staat in 2023 op Theater der Welt in Frankfurt-Offenbach. Samen met Davy Pieters is ze onderdeel van het makersduo Kobe, dat perfor­mances en docu­men­taires ontwikkelt voor de meest uiteen­lo­pende contexten.

Bekijk al onze dansvoorstellingen

Beweging in de schuur

Bekijk al onze dansvoorstellingen

Benieuwd naar al onze dans­voor­stel­lingen? Bekijk hier het gehele programma!

Altijd met korting cultuur beleven in het centrum van Haarlem?

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en nog veel meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop vooral eens hangen in ons Schuurcafé!

Speeldata

Wo 4 okt

20:00

Do 5 okt

20:00