45 oktober 2023

Dans – Nastaran Razawi Khorasani & Theater Rotterdam

This is not a dance

Read this page in English

Hoe dans je als je niet mag dansen? Dansen is officieel verboden in Iran. Sinds de Islamitische Revolutie eind jaren zeventig hebben alle dansgezelschappen er hun deuren moeten sluiten. Veel dansers en choreografen zijn naar het buitenland gevlucht. Degenen die er nog wonen, moeten vindingrijk zijn. Hoe houden zij deze kunstvorm levend?

Over de dansvoorstelling This is not a dance

Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani presenteert de dansperformance This is not a dance over censuur. Wat mag gezien worden en wat niet? Terwijl muziek en belichting elkaar steeds verder opzwepen, probeert ze haar dansende lichaam te beteugelen. Het is een eerbetoon aan het lichaam dat wil bewegen, aan kunst die gemaakt móet worden, in welke vorm dan ook.

Ter voorbereiding spreekt Nastaran met choreografen en dansers die wonen in Iran. Hoe gaan zij om met het dansverbod? Welk gevaar lopen zij, voor welke vrijheden strijden zij? De Volkskrant gaf vier sterren voor haar onvolprezen Songs for no one, ook over Iran: “Als ze zingt, danst en rapt, voel je de bizarre werkelijkheid achter geblindeerde ramen in een land waar verraad, blokkades en geheime diensten weliswaar kinderlevens infecteren, maar hun dromen niet.”

Nastaran Razawi Khorasani genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023

Commissie over Nastaran: 'Veelbetekenend is de manier waarop haar lichaam in al haar werk centraal staat. Van podium tot buitenlocatie tot televisie, trekt zij de aandacht en laat zij het publiek of kijker niet meer los, waardoor haar werk op het netvlies blijft gebrand.' Lees meer.

Let op: in de theatervoorstelling wordt gebruik gemaakt van stroboscopische lichteffecten.

 • Concept, regie, spel Nastaran Razawi Khorasani
 • Scenografie Peter van Til
 • Muziek Joost Maaskant
 • Licht Minna Tiikkainen
 • Dramaturgie Aukje Verhoog
 • Kostuum Rebekka Wörrman
 • Coach Suzan Boogaerdt
 • Vrouw dansend op podium
 • vrouw op podium
 • vrouw hurkend op podium
 • Vrouw op podium van achter gezien met lampen
 • vrouw op podium lopend
 • “Nastaran Razawi Khorasani levert een krachtige, aangrijpende voorstelling af die nog lang blijft nazinderen”

  Theaterkrant - keuze van de criticus
 • “https://www.theaterkrant.nl/recensie/this-is-not-a-dance/nastaran-razawi-khorasani-theater-rotterdam/#:~:text=Als%20toeschouwer%20kijk%20je%20door,een%20intense%20zintuiglijke%20overgave%20af.”

  NRC
 • “”

Over thea­ter­maker Nastaran Razawi Khorasani

Nastaran is afge­stu­deerd aan de Toneel­aca­demie Maastricht. In 2014 won ze de Gouden Krekel voor de meest indruk­wek­kende podi­um­pres­tatie. In 2020 werd ze genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Haar voor­stel­ling Songs for no one ontving tweemaal de BNG Bank Thea­ter­prijs (2020 en 2021) en werd gese­lec­teerd voor Het Thea­ter­Fes­tival Vlaanderen 2022 en staat in 2023 op Theater der Welt in Frankfurt-Offenbach. Samen met Davy Pieters is ze onderdeel van het makersduo Kobe, dat perfor­mances en docu­men­taires ontwikkelt voor de meest uiteen­lo­pende contexten.

Bekijk al onze dansvoorstellingen

Beweging in de schuur

Bekijk al onze dansvoorstellingen

Benieuwd naar al onze dans­voor­stel­lingen? Bekijk hier het gehele programma!

Altijd met korting cultuur beleven in het centrum van Haarlem?

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en nog veel meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop vooral eens hangen in ons Schuurcafé!

We Are Public 

De voor­stel­ling van donderdag 5 oktober is gratis toegan­ke­lijk voor leden van We Are Public. Reserveer hier.

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.