810 maart 2023

Theater – mugmetdegoudentand

The Making of Soros the Musical

In The Making of Soros the Musical, geven Lineke Rijxman, Vincent van der Valk en Jasper Stoop een inkijkje in het leven van de speculant, miljardair en filantroop George Soros, die door (extreem)rechts en (extreem)links gewantrouwd wordt.

Een poging om iets te begrijpen van de wereld van het geld en het (mogelijk) goede. En het kwade. Of allebei tegelijk. Waarbij in ieder geval af en toe iemand vol overgave in zingen uitbarst.

Deze politieke activist met meer geld dan hij kan tellen wil de wereld veranderen, maar zijn goede bedoelingen worden niet door iedereen begrepen. Moet hij aan het kruis? Leer de redder van de mensheid en zijn vijanden kennen.

Lineke Rijxman: "Ik wilde een voorstelling maken over George Soros, één van de grootste filantropen van onze tijd die vaak als antisemitische trekpop wordt afgebeeld. Toen zei een collega: wat is een filantroop ook alweer? En een andere collega zei: ‘O ja Soros, antisemitisme, kapitalisme,…zucht, dat klinkt best saai.’ En iemand anders zei: ‘Je wilde toch graag komedies maken?’ Ik zei: ‘Maar het wordt een musical, hè. Het wordt natuurlijk niet saai, of elitair of onbegrijpelijk, het wordt een musical. Of liever: The Making Of. The Making of Soros the Musical. Nou hou ik zelf niet echt van musical. Maar ik vind het altijd wel leuk als iemand plotseling in zingen uitbarst. Er zitten dus een paar lekkere liedjes in. Om het leuk te houden. Want als ik zeg: 'deze voorstelling gaat over zelfreflectie' of zoiets, dan zou ik zelf ook zuchterig worden."

Laatste Mug productie
The Making of Soros the Musical is de laatste grote productie van De Mug. Na 38 jaar houdt deze spraakmakende groep aan het einde van dit seizoen op te bestaan. In maart staat Mugmetdegoudentand helaas voor de allerlaatste keer op de planken in de Schuur.

De groep maakte nieuw Nederlands repertoire dat de tijdgeest met persoonlijke stem beschrijft onder het motto: ‘Het is nu’.

Mugmetdegoudentand heeft in de afgelopen decennia een groot aantal legendarische theaterproducties, kunstprojecten en televisieseries gemaakt zoals; Hertenkamp, TV7, Koppensnellers, Onder Controle, Lost in Hotel Paradise, Quality Time, Smoeder, Buik, Hannah en Martin, Sinaasappelstraat, Kunsthart, Meepesaant, Rijsen & Rooxman De Dikke Muiz & Sjors en Margreet heeft de groep verlaten.

  • Concept en script Lineke Rijxman
  • Spel Lineke Rijxman, Vincent van der Valk en Jasper Stoop
  • Tekstbijdragen Esther Gerritsen, Sheila Sitalsing, Wannes Gyselinck, Willem de Wolf
  • Campagnebeeld Inez van Lamsweerde, Vinoodh Matadin
De mug steekt nog één keer

De mug steekt nog één keer

The Making of Soros the Musical, de aller­laatste van Mugmetdegoudentand

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.