23 februari 2024

Theater – Club Lam

Maan­ko­ningin

Met Maankoningin presenteert Club Lam een originele en humoristische theatervoorstelling waarin de clichébeelden van historische vrouwen bruut worden ontkracht. Maria Theresa van Oostenrijk, de vrouw van Lodewijk XIV, leeft in een hybride tijd, waarin verleden, heden en toekomst naast elkaar bestaan.

Over theatervoorstelling Maankoningin

We zien hoe Maria worstelt met haar huwelijk met de Franse Lodewijk XIV, van wie ze maar weinig aandacht krijgt. De Zonnekoning heeft het namelijk te druk met zijn affaires en het organiseren van balletspektakels. Zijn vrouw is eenzaam en verzamelt daarom een bont gezelschap van circusartiesten, waarzeggers en operazangers om zich heen.

Maar dan slaat het noodlot toe en wordt Maria plotseling ernstig ziek. De dokter kan niets voor haar doen, de zorg is in die tijd voornamelijk gericht op mannen. Een vrouwenlichaam beter maken, dat heeft hij nog niet eerder hoeven doen. De waarzegger probeert Maria nog te helpen, maar het is al te laat..

Een feministische voorstelling, doorspekt van maatschappijkritiek, over de gezondheidszorg, spiritualiteit, het hiernamaals en vriendschap; sterke vrouwen in de hoofdrol!

Club Lam Talk

Club Lam maakt een podcast over de voorstelling Maankoningin. Ontdek welke onderwerpen ze inspireren voor de voorstelling en hoe het proces van het maken gaat. Luister hier de podcast.

 • Spel Ella Kamerbeek, Annelies Deweerdt, Céline Vermeulen, Joppe Klein
 • Pianist Frédérique Lande
 • Concept, tekst en regie Marloes IJpelaar
 • Naar het idee van Ayla Çekin Satijn
 • Styling Julia Suyker
 • Techniek Joris Schipper, Max Auer
 • Technische producent Ramses van den Hurk
 • Vrouw in witte blouw met blond haar
 • Vrouw in roze jurk met Maan om haar hoofd
 • Vrouw met zwrte kleding kijk in de camera
 • Vrouw met witte jurk en hoed heeft armen omhoog en kijkt in de camera
 • Man met jurk en korset kijkt in de camera

Over het gezelschap

Thea­ter­col­lec­tief Club Lam zet zich in om onze kijk op het vrouw-zijn te verruimen en pakt de stig­ma­ti­se­ring van historische vrouw­fi­guren hardhandig, maar met veel humor aan. Met nieuw geschreven repertoire ontdoet Club Lam zich van de male gaze en zetten ze de vrouwelijke personages in de spotlight.

Het zien van vrouwelijke personages met een eigen wil lijkt heel normaal, maar helaas laat onderzoek nog altijd zien dat vrouwen slecht verte­gen­woor­digd zijn in de kunstsector. Nederland heeft radicaal nieuw repertoire nodig, meer vrouwelijke schrijvers en consequent divers samen­ge­stelde teams. Club Lam vervult die wens en is daarmee een pionier in het Nederlandse cultuur­land­schap. Afgelopen seizoen speelde Club Lam Rubens Meisjes in Schuur. Deze thea­ter­voor­stel­ling ontving maar liefst vier sterren in de Volkskrant. 

Bekijk ons gehele theaterprogramma

theaterprogramma

Bekijk ons gehele theaterprogramma

Benieuwd geworden welke prachtige voor­stel­lingen er nog meer voor de deur staan? Bekijk ons hele thea­ter­pro­gramma hier!

Altijd met korting cultuur beleven in het centrum van Haarlem? 

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en nog veel meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop vooral eens hangen in ons Schuurcafé!

Speeldata

Vr 2 feb

20:00

Za 3 feb

20:00