Dans – Dansgroep Haarlem

Ibu 1 (winter 2022)

Ibu betekent ‘moeder’ in het Indonesisch. In deze dansvoorstelling van Dansgroep Haarlem komen verschillende aspecten van het moeder-zijn naar voren. Ibu is de tegenhanger van de succesvolle locatievoorstelling Ayah (‘vader’), die choreografe Haya Maëla in 2015 maakte. Het universele gegeven dat iedereen een moeder heeft, leidt tot een beeldenrijke en herkenbare voorstelling die uitnodigt tot overdenken en meebeleven.

Centrale locatie voor Ibu is de majestueuze treurbeuk bij het Prinsenhof in het centrum van Haarlem. De boom dient als inspiratiebron voor het leven-gevende aspect van de moeder en het daaraan verbonden thema van dood en wedergeboorte. De voorstelling volgt de metamorfose van de boom. Daarom is Ibu een tweeluik: er is een voorstelling in de winter en een in de zomer.

Ibu wordt van prachtige beelden voorzien door ontwerpers Dorie van Dijk en Rianne Vermeulen. Zij maken indrukwekkende kostuums en decors met handgemaakt vilt en natuurlijke verftechnieken.

Ibu 1

Voor het winterdeel en eerste deel van dit tweeluik laten choreografe en dansers zich inspireren door het archetypische beeld van Moeder Aarde; haar scheppende en vernietigende kracht in een eeuwigdurende cyclus. In de zomer staan persoonlijke verhalen over moeders centraal. Moeders kennen vele gedaantes: liefhebbende en verstikkende moeders, biologische en pleegmoeders, dwaze en wijze moeders.

Deze voorstelling vindt plaats bij het Prinsenhof. Deze locatie is helaas niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. De voorstelling duurt 30 minuten.

Ibu 2

Ibu 2 start ook bij de Prinsenhof. Na de start op locatie vindt er een theatrale wandeling plaats naar de Schuur, waar de voorstelling wordt voortgezet. Deze locatie is helaas niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.

  • Groep Dansgroep Haarlem
  • Choreografie Haya Maëla
  • IBU 1 3876 medium
  • IBU 1 5989 medium

Ibu 2

In de winter van 2022 werd Ibu 1 gedanst, op 18 juni danst Dansgroep Haarlem Ibu 2.

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.