De Bananengeneratie | Schuur

89 december 2022

Theater – Toneelgroep Oostpool / Charli Chung

De Bana­nen­ge­ne­ratie

Regisseur Charli Chung brengt Peter Wu’s bestseller De Bananengeneratie naar het theater. Met vijf getalenteerde acteurs maakt Chung een theatrale vertelling aan de hand van even herkenbare als urgente persoonlijke verhalen. Met het boek als uitgangspunt vormen zij het portret van een diverse gemeenschap. Een generatie die midden in de Nederlandse samenleving staat, maar als Oost-Aziatische Nederlander toch steeds herinnerd wordt aan hun anders-zijn.

Over het boek De Bananengeneratie
Met De Bananengeneratie schreef Pete Wu het eerste boek in zijn soort. Voor het eerst tekende een journalist het verhaal op van een jonge generatie Oost-Aziatische Nederlanders. Door middel van verhalen van anderen vertelt schrijver Pete Wu ook zijn eigen verhaal. Het verhaal van het ‘enige’ Chinese gezin in het dorp, de clash van Chinese en Nederlandse gebruiken, het leven als horeca-kind tussen school en fornuis, het uit de kast komen bij je Chinese moeder. Verspreid over alle dorpen en steden vind je vergelijkbare verhalen terug. Voor het eerst vinden deze verhalen nu ook hun weg naar het toneel.

Char Li Chung
De Nederlandse regisseur Char Li Chung heeft zowel Italiaanse als Chinese roots. Zijn overgrootouders behoorden tot de eerste Chinese arbeidsmigranten in Nederland en begonnen in 1933 hun eerste Chinese restaurant ‘Nan King’ in Amsterdam. Chung: “Met De Bananengeneratie wil ik de diversiteit van de Oost-Aziatische gemeenschap in Nederland en de rijke cultuur die zij hierheen hebben gebracht vieren.

  • Gezelschap Toneelgroep Oostpool
  • Regie, muziek Charli Chung
  • Spel Yuwi Le, Qiqi van Boheemen, Kok-Hwa Lie, Keanu Visscher, Nhung Dam
  • Dramaturgie Madelon Kooijman
  • Kostuumontwerp Patricia Lim
  • Kostuumatelier Femke van Neerven
  • Scenografie Yannick Verweij

Onder 30

Jonger dan 30? Ga dan voor het vaste lage bedrag van € 11 naar deze voor­stel­ling! Kies bij het afrekenen van de voor­stel­ling de optie Onder 30’ voor het gere­du­ceerde tarief.

Speeldata

Do 8 dec

20:30

Vr 9 dec

20:30