2830 september 2023

Theater – Theater Oostpool

De Bana­nen­ge­ne­ratie

De Bananengeneratie is vanwege omstandigheden helaas afgelast. Er wordt contact opgenomen met de kaartkopers. Dit geldt voor alle voorstellingen.

Over De Bananengeneratie

Een sprankelend theatraal portret van de Oost-Aziatische Nederlander en komt terug in de theaters. Eind 2022 bracht regisseur Char Li Chung de gelijknamige bestseller van Pete Wu op de planken en deze voorstelling was vanaf het begin een daverend succes. Het publiek wist de voorstelling in grote getalen te vinden en het was duidelijk dat representatie van de Oost-Aziatische Nederlander in het theater enorm werd gewaardeerd.

Met vijf getalenteerde acteurs in de hoofdrol maakte Chung met De Bananengeneratie een theatrale vertelling aan de hand van even herkenbare als urgente persoonlijke verhalen. Met de bestseller van Pete Wu als uitgangspunt vormen zij het portret van een diverse gemeenschap. De belichaming van een generatie die midden in de Nederlandse samenleving staat, maar als Oost-Aziatische Nederlander toch steeds herinnerd wordt aan hun anders-zijn.

 • Regie Char Li Chung
 • Spel Nhung Dam, Yuwi, Kok-Hwa Lie, QiQi van Boheemen en Keanu Visscher
 • Dramaturgie Madelon Kooijman
 • Kostuumontwerp Patricia Lim
 • Kostuumatelier Femke van Neerven
 • Scenografie Yannick Verweij
 • Hoofd techniek Nik Tenten
 • Techniek Wiel Coopmans, Denson Batteké
 • Lichtontwerp Yuri Schreuders
 • Productieleiding Ilze Versloot
 • Website De Bananengeneratie
 • Drie mensen die naar foto's van hun voorouders wijzen
 • Drie dansers die met grote waaiers aan het zwaaien zijn in de lucht
 • Een vrouw die sierlijk aan het dansen is

Bezoekers over De Bananengeneratie

Zo blij dat er nu eindelijk meer van zulke verhalen gedeeld worden. Repre­sen­tatie is een woord voor velen, maar repre­sen­tatie voelen is niet in woorden uit te drukken.” 

Mooi, ontroerend en vooral intens herkenbaar. Een aanrader voor alle fellow Asians, maar vooral voor iedereen.” 

De Bana­nen­ge­ne­ratie was mooi, boos, schurend, lief, grappig maar vooral: slim.”

Over de bestseller De Bana­nen­ge­ne­ratie van Pete Wu

Met de bestseller De Bana­nen­ge­ne­ratie schreef Pete Wu het eerste boek in zijn soort. Voor het eerst tekende een journalist het verhaal op van een jonge generatie Oost-Aziatische Neder­lan­ders. Middels verhalen van anderen vertelt schrijver Pete Wu ook zijn eigen verhaal. Het verhaal van het enige’ Chinese gezin in het dorp, de clash van Chinese en Nederlandse gebruiken, het leven als horeca-kind tussen school en fornuis, het uit de kast komen bij je Chinese moeder. Verspreid over alle dorpen en steden vind je verge­lijk­bare verhalen terug. In deze thea­ter­voor­stel­ling vinden deze verhalen nu ook hun weg naar het toneel.

Over de regisseur Char Li Chung

De Nederlandse regisseur Char Li Chung heeft zowel Italiaanse als Chinese roots. Zijn over­groot­ou­ders behoorden tot de eerste Chinese arbeids­mi­granten in Nederland en begonnen in 1933 hun eerste Chinese restaurant Nan King’ in Amsterdam. Chung: Met De Bana­nen­ge­ne­ratie wil ik de diversiteit van de Oost-Aziatische gemeenschap in Nederland en de rijke cultuur die zij hierheen hebben gebracht vieren.”

Bekijk ons gehele theaterprogramma

theaterprogramma

Bekijk ons gehele theaterprogramma

Benieuwd geworden welke prachtige voor­stel­lingen er nog meer voor de deur staan? Bekijk ons hele thea­ter­pro­gramma hier!

Altijd met korting cultuur beleven in het centrum van Haarlem? 

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en nog veel meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop vooral eens hangen in ons Schuurcafé!

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.