di 4 juli 2023

Live muziek – The Crossing Choir

Farming

De komst van The Crossing Choir naar Haarlem en Amsterdam voor maar liefst drie verschillende voorstellingen wordt dé happening van The Big Sing 2023. De superlatieven druipen van dit vermaarde Amerikaanse beroepskoor af. Met zijn tomeloze inzet, het brengen van nieuwe muziek en uitgesproken programmering heeft chef-dirigent Donald Nally met het ensemble een legendarische status bereikt voor zowel pers en publiek in de VS.

Projecten van The Crossing

The Crossing deed tal van projecten met artiesten en ensembles van wereldfaam, denk aan de New York Philharmonic, het Philadelphia Orchestra en de Rolling Stones. The Crossing geeft met regelmaat concerten in topzalen, zoals in het Lincoln Center en Carnegie Hall in New York en de Walt Disney Hall in Los Angeles. Afgelopen februari won hun meest recente CD BORN: The music of Edie Hill and Michael Gilbertson een Grammy® Award voor "Best Choral Performance". Na eerdere overwinningen in 2018 en 2019 is dit dus de derde zege in deze categorie.

In 2019 vond het Europese debuut van The Crossing plaats tijdens The Big Sing Festival (voorheen Koorbiënnale). Met drie uitverkochte voorstellingen van de scenisch productie ANIARA in de Haarlemse Toneelschuur kon het publiek kennismaken met dit topensemble.

Genoeg redenen om dit fantastisch koor weer naar Nederland te halen. Een unieke kans voor een breed publiek om de theatrale insteek, de veelzijdigheid en de verbluffende zangkwaliteit van dit kamerkoor te beleven. In samenwerking met diverse partners en met gepaste trots presenteert The Big Sing dit jaar The Crossing in drie bruisende concerten. Het Openingsconcert 'Farming' is op dinsdag 4 juli in Haarlem.

  • Dirigent Donald Nally
  • Compositie en libretto Ted Hearne
  • Regie Ashley Tata
  • Ontwerp Nia Easley, Pablo Santiago, Carolina Ortiz, Rebecca Kanach en Paul Vasquez
  • Duur 75 minuten
The crossing choir schuur landschap

Openings­con­cert van The Big Sing 2023 op dinsdag 4 juli

Farming van de Amerikaanse componist Ted Hearne is een groots opgezet, gewaagde scenische voorstelling. 

Zijn compositie beleeft zijn première in de Schuur, waar tijdens het festival in 2019 dit vermaarde koor ook haar Europese debuut maakte. The Crossing zette zichzelf met drie uitver­kochte uitvoe­ringen van Aniara stevig op de kaart en scoorde lovende kritieken. Des te meer reden om deze sublieme zangers juist op the Fourth of July, de Amerikaanse Inde­pen­dence Day, weer uit te nodigen. 

Farming is een harts­toch­te­lijk satire over de voed­sel­in­du­strie, neoko­lo­ni­a­lisme en alles ertussen. Het heeft iets weg van een Broadway show, maar met het verschil dat deze voor­stel­ling swingt, een sterke beat heeft en bijna dwingt tot reflectie bij het de toeschouwer. 

Hearne en de makers van Farming vragen zich af wat er nodig is om ons opnieuw te verbinden met de mensen die ons voedsel produceren en onderzoekt bredere issues over de globale impact van de voed­sel­in­du­strie. Door teksten van William Penn en Jeff Bezos legt de voor­stel­ling ook banden tussen het koloniale verleden van Amerika en diverse contro­ver­siële aspecten van de hightech- en landbouwsectoren. 

Hearne schreef dit nieuwe opdracht­werk voor 24 zangers, 6 musici (elektrische gitaren, keyboards en percussie) en een groot, gecul­ti­veerd veld.” Kort voor de uitvoering in de Schuur vindt de wereld­pre­mière plaats op een boerderij in Penn­syl­vania. In Haarlem ruilen we de natuur in voor de magistrale grote zaal van onze” Schuur.

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.