za 2 april 2022

Solo Dagen

Theater – Marleen Hendrickx

XYI

"XX chromosomen vormen een vrouw. XY chromosomen vormen een man. En toen ik vroeg of er ook iets tussenin was, zei de leraar: Nee, dat bestaat niet."

“Het is beter als je tegen niemand zegt wat je hebt.” Langzaam nestelde zich een steeds groter geheim in het hoofd van Marleen. Hoe voelt het als je niet mag zijn wie je bent? En wat gebeurt er als je na jarenlang zwijgen toch begint te praten?

Marleen Hendrickx neemt je mee in een reconstructie van haar jeugd. Een persoonlijk verhaal over opgroeien zonder écht te weten wie je bent. De vertelling laat ook zien hoe onze samenleving ooit kennis van zaken had en hoe die kennis later bewust is weggedrukt. Hoe een rechtlijnig man-vrouw beeld steeds meer de norm werd, terwijl men wist dat dat niet zo is.

In Nederland zijn 190.000 intersekse mensen, in België 125.000. Allemaal personen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de normatieve definitie van man of vrouw. Vaak is over hen gezwegen, ook door henzelf, op advies van artsen. Theatermaker Marleen Hendrickx, zelf intersekse, doorbreekt met haar voorstelling dat stilzwijgen.

  • Van en met Marleen Hendrickx
  • Eindregie Hanna Timmers
  • Tekstcompositie Jorg van den Kieboom
  • Scenografie Robin Schijfs
  • Licht Jasper Nijholt
  • Kostuum Gerda Schepers
X Y I scenefoto 3 LR FOTO SJOERD DERINE

Solo Dagen passe-partout

XYI maakt onderdeel uit van festival Solo Dagen. Voor dit festival zijn, naast losse tickets, ook extra voordelige dag passe-partouts te koop voor € 25. Het programma is zo samen­ge­steld, dat je per avond wel drie voor­stel­lingen kunt zien.

Koop hier je passe-partout voor zaterdag 2 april

We Are Public 

Leden van We Are Public kunnen gratis een passe-partout krijgen voor beide Solo Dagen. Graag telefonisch reserveren via 023 – 5173900.

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.