28 mrt1 apr 2023

Theater – TG Ilay

Salo­mons­oor­deel — in de woonkamer

Maak deel uit van een intiem en interactief theaterproject over de Nederlandse asielprocedure in een Haarlemse huiskamer. Geselecteerd voor Nederlands Theater Festival en winnaar van de Regieprijs 2022.

Verwacht geen eenzijdig verhaal: de avond toont de grote dilemma’s binnen de asielprocedure doordat Ilay den Boer deze zelf heeft ervaren en de complexiteit ervan blootlegt. Vanuit de overtuiging dat we met z’n allen verantwoordelijk zijn voor de omgang met vluchtelingen, vraagt Ilay het publiek om gezamenlijk tot een rechtvaardig besluit te komen.

Daarom reist Ilay met zijn verhaal ook langs huiskamers om bewoners en hun bezoekers uit te nodigen om samen na te denken en gezamenlijk tot een rechtvaardig besluit te komen. Maar wat betekent dat? Kunnen we besluiten nemen vanuit de huidige procedure en politiek of moeten er aanpassingen komen? Een project dat niet enkel een verhaal komt vertellen, maar ook wil leren van de bezoekers.

Om research te doen voor dit project werkte Ilay den Boer negen maanden als een beslis- en gehoormedewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de interviews met asielzoekers en uiteindelijk beslissen of hun verhaal het recht biedt om hun een vluchtelingenstatus te geven

De voorstelling was in eerder in de Schuur en in woonkamers te zien. Vanwege het succes wordt deze belangrijke voorstelling nogmaals in woonkamers in de buurt gespeeld.

De voorstellingen zijn uitverkocht, we hanteren een wachtlijst. Je kunt op de dag van de voorstelling een mail sturen naar kaartverkoop@schuur.nl of bellen naar de balie op 023-5173900 (elke dag bereikbaar vanaf 10:30 tot 21:30). Zij zullen je informeren of er eventueel kaarten zijn vrijgekomen, of kunnen je op de wachtlijst zetten. Er wordt dan contact met je opgenomen als er kaarten vrijkomen.

 • producent TG Ilay
 • research, concept, regie en spel Ilay den Boer
 • dramaturgie Maya Arad Yasur
 • creatief en uitvoerend producent en proces dramaturg Denise Harleman & Albert van Andel
 • zakelijk leider Albert van Andel
 • verkoop en planning Femke van Heerdt
 • coproducenten Likeminds en Het Zuidelijk Toneel
 • met dank aan het Ministerie van Justitie en Veiligheid & Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) Den Bosch, Rechtbank Amsterdam, Michèle Baudet
 • Salomonsoordeel rechtbank foto Jaap Kroon web 62
 • Salomonsoordeel rechtbank foto Jaap Kroon web 64
 • Salomonsoordeel rechtbank foto Jaap Kroon web 28
 • Salomonsoordeel rechtbank foto Jaap Kroon 64
 • Salomonsoordeel rechtbank foto Jaap Kroon 62
 • Salomonsoordeel rechtbank foto Jaap Kroon 28
 • “Salomonsoordeel maakt de grote kwestie van immigratie behapbaar in het theater (…) Dat werkt geweldig.”

  de Volkskrant
 • “Resultaat is een belangrijke ethische denkoefening”

  NRC Handelsblad
 • “Waardevolle zoektocht naar menselijkheid in asielbeleid.”

  Theaterkrant
 • “”

Deze voor­stel­ling vindt plaats op locatie op vier verschil­lende avonden in vier huiskamers in Haarlem en omstreken. Per avond is er plek voor 10 tot 50 bezoekers, afhankelijk van de locatie. Het adres van de betreffende locatie vind je op je ticket.

De huis­ka­mer­voor­stel­lingen zijn onderdeel van het thea­ter­pro­ject van Salo­mons­oor­deel dat uit meerdere versies bestaat. Eerder vond er een grotere versie plaats bij de rechtbank Noord-Holland, Haarlem. 

Schuur coproducent

Salo­mons­oor­deel Haarlem

De Schuur ondersteunt binnen haar sociaal-artistieke program­ma­lijn, drie thea­ter­ma­kers die met hun werk zich begeven in het sociaal-maat­schap­pe­lijke veld en het theaterveld. Met dank aan het VSBfonds. Thea­ter­maker en docu­men­tai­re­maker Ilay den Boer (woonachtig in Haarlem) is één van deze drie makers.

Ilay’s projecten baseren zich op persoon­lijke ervaringen en verhouden zich tot de maat­schap­pe­lijke actualiteit. Zo werkte hij o.a. bij de IND, de rechtbank Amsterdam, een asiel­zoe­kers­cen­trum en Het Leger des Heils om op basis van deze ervaringen theatrale docu­men­taires te maken. Salo­mons­oor­deel is zijn meest recente project waarmee hij langs woonkamers, theaters en bedrijven, instel­lingen reist. Hij heeft al veel steden bespeeld, en deze maand dus ook zijn eigen thuisstad Haarlem. Hierbij wordt hij ondersteund door het VSBfonds.

Reportage Ilay den Boer en de IND

achtergrond

Reportage Ilay den Boer en de IND

Volks­krantjour­na­liste Herien Wensink volgde anderhalf jaar thea­ter­maker Ilay den Boer, die zeven maanden bij de IND werkte. Hoe zijn visie op asielbeleid veranderde, en de dienst zijn voor­stel­ling koestert.

Podcast

Journalist Lex Bohlmeijer maakte voor De Corres­pon­dent een podcast over dit project. Bekijk en beluister de teaser hier.

Of luister de hele podcast (55 min) 

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.