1114 oktober 2023

Muziektheater – Orkater

De plantage van onze voorouders

Peggy zoekt ze al heel lang; de namen en verhalen van haar voorouders, uitgewist door eeuwen van kolonialisme en slavernij. Of ze de namen ooit vindt, is ongewis. En dan Maartje: zij bezit een uitgebreide stamboom met naam, toenaam en portretten. Haar voorouders hadden een aandeel in een plantage, maar in haar familie wordt daar niet over gesproken.

Over de voorstelling De plantage van onze voorouders

In het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na ‘beëindiging’ van de slavernij, kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva – en hun familieleden – om grip te krijgen op hun gezamenlijke koloniale geschiedenis en wat daaruit is voortgevloeid. Ze gaan terug naar de plek die hun voorouders verbindt: de plantage Tout Lui Faut in Suriname. Steeds duidelijker blijkt hoe het verschil in historische achtergrond van de vrouwen doorwerkt in hun heden. De soms uitbundige, dan weer introverte livemuziek maakt het verleden voelbaar, verklankt verhalen waar nog geen woorden voor zijn en klinkt als het gesprek stilvalt. Naar de bekroonde podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva.

Keti Koti Tafel 12 oktober

In de Schuur bieden Orkater en Stichting Keti Koti Tafel op donderdag 12 oktober voor dertig mensen de kans om deel te nemen aan een theaterversie van de Keti Koti Tafel, voorafgaand aan de voorstelling De plantage van onze voorouders. Ervaar zelf hoe een persoonlijke uitwisseling je tot betekenisvolle inzichten laat komen over de sporen van het slavernijverleden en hoe dit in het heden nog wordt gevoeld. Een gesprek met kleine hapjes en eeuwenoude liederen en rituelen, die ook in de voorstelling een belangrijke rol spelen.

Meer info en kaarten Keti Koti Tafel

Nagesprek 14 oktober

Na de voorstelling organiseren Orkater en Stichting Tout Lui Faut een bijzonder nagesprek, gehost door Maartje Duin en Peggy Bouva van de podcastserie. Zij gaan in gesprek met een koppel wiens familiegeschiedenis ook verbonden is door het slavernijverleden. Zij worden uitgenodigd om met een luisterend publiek dieper in te gaan op hun gedeelde geschiedenis en de impact die deze heeft gehad op hun levens.

In de Schuur zijn te gast: Lucia Rijker & Liset Valk. Hun geschiedenis is verbonden door Plantage l’Espérance en gaan daar met Maartje Duin en Peggy Bouva over in gesprek. Het nagesprek is gratis toegankelijk.

  • Concept Manoushka Zeegelaar Breeveld, gebaseerd op de Prospektor/VPRO podcast ‘De plantage van onze voorouders’
  • Regie Geert Lageveen
  • Tekst Bodil de la Parra
  • Spel Malou Gorter en Manoushka Zeegelaar Breeveld
  • Muziek Shauntell Baumgard en Yavi Vroom
  • Scenografie Mathieu Wijdeven
  • Kostuums Annique Nahumury (Terror Kittens)
  • Lichtontwerp Stefan Dijkman
Bekijk ons gehele theaterprogramma

Theaterprogramma

Bekijk ons gehele theaterprogramma

Benieuwd geworden welke prachtige voor­stel­lingen er nog meer voor de deur staan? Bekijk ons hele thea­ter­pro­gramma hier! 

Altijd met korting cultuur beleven in het centrum van Haarlem?

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en nog veel meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop vooral eens hangen in ons Schuurcafé!

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.