Dansvoorstelling The Previous Owner | Schuur

29 november 2023

Dans – Dunja Jocic

The Previous Owner

In een nabije toekomst wordt het brein van een stervende man succesvol geüpload naar een jong lichaam. Als blijkt dat er nog steeds iets van de geest van de vorige eigenaar aanwezig is in het lichaam, ontstaat er een strijd tussen dans en tekst met als inzet het nieuw gecreëerde wezen.

Over dansvoorstelling The previous owner

In haar nieuwe voorstelling stelt Jocic vragen bij technologische ontwikkelingen die in razend tempo plaatsvinden. Onlangs werd een oproep gedaan om een pauze van een half jaar in te lassen in de ontwikkelingen van AI. Er is tijd nodig om na te denken over de effecten van deze snelle ontwikkelingen op onze samenleving. Er is tijd nodig om een ethisch handboek op te stellen. Met The Previous Owner biedt Jocic ons een inkijk in onze nabije toekomst en opent daarmee een ethisch vraagstuk over wat ons te wachten zou kunnen staan.

De voorstelling opent op het lichaam van een jonge vrouw die geëtaleerd lijkt te staat, een lichaam dat wacht op een nieuwe eigenaar. Het toneelbeeld bestaat uit flarden beeld en geluid en geven een inkijk in wie deze vrouw was voordat ze gereduceerd werd tot slechts een lichaam. Zijn dit de beelden van vlak voor haar dood?

Onwennig neemt de nieuwe eigenaar bezit van dit vrouwenlichaam. Hij heeft zijn zieke, oude lichaam verlaten en geniet van zijn nieuwverworven vitaliteit. Langzaam tast hij de mogelijkheden van dit jonge lijf af. Hij kan zijn geluk niet op als hij als een ware ballerina over het toneel zwiert. Maar dan blijkt dat er nog iets over is van de vorige eigenaar. De nieuwe eigenaar is niet alleen in het lichaam.

  • Choreografie, regie en concept Dunja Jocic
  • Dans Kalin Morrow met Tom Jansen
  • Schrijver Rik van den Bos
  • Concept en dramaturgie Marinus Groothof
  • Componist Renger Koning
  • Lichtontwerp Wil Frikken
  • Kostuum Maartje Prins
  • Geluid Seb Jongejans

Over maker Dunja Jocic

In haar werk als choreografe brengt Jocic verschil­lende disciplines samen om een unieke chore­o­gra­fi­sche en filmische ervaring op het podium te creëren. Als multi­dis­ci­pli­nair maker creëert ze tegen­stel­lingen die reflectie oproepen bij de kijker, met verhalen die onder de huid gaan’. Haar sfeervolle stukken zijn groot­ste­de­lijk en op filmische wijze surre­a­lis­tisch. De inkt van haar chore­o­gra­fieën levert een heel eigen vorm van danse noire’ op. De rode draad in haar werk is een gevoel van vervreem­ding in het leven van vandaag. 

Dunja Jocic groeide op in voormalig Joegoslavië in een familie van filmmakers. Ze nam deel aan ritmische gymnastiek op het hoogste niveau en maakte deel uit van het Olympische team op de Wereld­kam­pi­oen­schappen van 1992. Met haar dans­voor­stel­ling De Panter won Jocic de VSCD Zwaan voor de beste Nederlandse dans­voor­stel­ling van het jaar 2020 & 2021

Bekijk al onze dansvoorstellingen

Beweging in de Schuur

Bekijk al onze dansvoorstellingen

Benieuwd naar al onze dans­voor­stel­lingen? Bekijk hier het gehele programma! 

Altijd met korting cultuur beleven in het centrum van Haarlem?

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en nog veel meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop vooral eens hangen in ons Schuurcafé!

Speeldata

Wo 29 nov

20:00