Second Life | Schuur

22 april 2023

Dans – Shifft / Jasper van Luijk

Second Life

In Second Life (geïnspireerd op de choreografie Live uit 1979 van Hans van Manen) wordt een indringend liefdesduet gedanst op het toneel. Net als in Live staat er ook ditmaal een derde man achter de camera, alleen verstoort hij dit keer met zijn aanwezigheid het gepassioneerde liefdesduet.

Dwingend zet hij de opnames naar zijn hand en krijgt het duet een nieuwe betekenis. Is het een voorstelling of is het een film, en wat doet dit met de dansers op het toneel, hun relatie tot elkaar en het perspectief van het publiek?

Met Second Life zoekt Van Luijk naar een antwoord op het menselijke verlangen naar een digitale identiteit; een betere versie van onszelf. Waar komt dit verlangen vandaan en hoe geven wij onze second life vorm? Een schaduwzijde van onszelf die net zo lang gemanipuleerd is totdat deze onherkenbaar vervormd is. Een opgepoetst plaatje van onze diepste verlangens, doordrenkt van angst om niet te volstaan.

Een choreografie over een digitaal dubbelleven, een online realiteit die ons bestaan overschaduwt en overneemt. De voorstelling toont het perspectief van een voyeur die de realiteit bewerkt en presenteert als een nieuwe werkelijkheid. Wat is nog echt?

  • Concept, choreografie Jasper van Luijk
  • Dans, camera Conni Trommlitz
  • Dans Carolina Mancuso e.a.
  • Dramaturgie Isabel Meloen
  • Muziek Lennart Siebers
  • Campagnebeeld Sjoerd Derine

Jasper van Luijk over Second Life:

Toen ik Live (1979) van Hans van Manen zag, raakte ik ontzettend geïn­spi­reerd. Ik zag een immense concen­tratie en profes­si­o­na­li­teit in de manier waarop de cameraman de dansers gadesloeg en regi­streerde. Inmiddels is de video-technologie groots geëvolueerd, sterker nog, het vormt een permanente aanwe­zig­heid in onze persoon­lijke levenssfeer. Iedereen is cameraman en iedereen is acteur.”

Onder 30

Jonger dan 30? Ga dan voor het vaste lage bedrag van € 11 naar deze voor­stel­ling! Kies bij het afrekenen van de voor­stel­ling de optie Onder 30’ voor het gere­du­ceerde tarief.

Speeldata

Za 22 apr

20:30