zo 26 november 2023

Theater – ArtEZ Toneelschool

PROEFwerk ArtEZ Toneelschool

PROEFwerk is terug van weggeweest! In PROEFwerk krijg je als publiek een kijkje in keuken van de Nederlandse theateropleidingen; je ziet werk dat binnen school gemaakt is door jonge acteurs en makers als onderdeel van hun opleiding.

Actuele proeves, onderzoeken, presentaties of al bijna af werk; dat verschilt per PROEFwerk. In ieder geval een toonmoment dat zowel de opleiding als de Schuur een groter publiek niet wil onthouden.

Deze keer is het een groep tweedejaars acteurs van ArtEZ Toneelschool, die onder begeleiding van regisseur Nita Kersten (regisseur bij onder andere Toneelschuur Producties) met de tekst Dracula van schrijver, performer en all-round maker Michael Matthews aan de slag gingen. Nita leerde dit materiaal onlangs kennen op een eerdere Tribute to Michael Matthews avond in de Schuur. Matthews kwam in 1984 als twintiger van Amerika naar Nederland, en maakte zijn eerste producties als regisseur bij de Toneelschuur Producties onder de bezielende leiding van oud-directeur Frans Lommerse.

Over theatervoorstelling Dracula

In regie van Nita Kersten hernemen acteurs Thor Braun, Serah Meijboom en Koen van der Molen het werk van jaren 80 en 90 theatersensatie Michael Matthews. De jonge en flamboyante Amerikaan Matthews veroverde het Nederlandse theaterveld met een interdisciplinaire en performatieve theatervorm. Het stuk Dracula schreef hij in de periode dat hij aan aids leed en zijn eigen vergankelijkheid onder ogen moest zien. Na zijn dood raakte zijn werk al snel in de vergetelheid, terwijl zijn werk grote raakvlakken toont met de thematieken van nu. De hoogste tijd zijn werk opnieuw te ontdekken met een jonge generatie makers.

Dracula vertelt ons het verhaal van een jonge pizzabezorger met aids, die terechtkomt in het huis van vampiers. Waarop de vampiers in paniek raken, want bloed drinken van iemand met aids, maakt dat niet zelfs een vampier sterfelijk?

De middag start met een inleiding in de zaal door Maarten van Hinte.

  • Dracula
  • Spel Thor Braun, Serah Meijboom, Koen van der Molen
  • Tekst Michael Matthews
  • Regie Nita Kersten
  • Bewerking Thor Braun, Serah Meijboom, Koen van der Molen, Nita Kersten
  • Muzikale begeleiding Twan Schoonderwoerd
  • Inleiding Maarten van Hinte

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.