O S C A R | Schuur

26 januari 2022

Theater – Arno Schuitemaker

O S C A R

In mijn volgende leven wil ik misschien schrijver zijn, of dichter. Ik zou dan mijn toekomst mijn verleden laten opzoeken. Ik zou schrijven over een bepaald moment, niet al te lang geleden, en woorden geven aan wat er nu in mijn lichaam leeft.

Deze voorstelling is afgelast.
Hoe ik, veelal op mezelf, meer en meer voelde dat ik niet alleen was. Hoe ik mezelf herkende, niet alleen in de spiegel, maar evenveel in anderen. Hoe deze herinneringen veranderden in meerdere reflecties, hoe iedere stap beweging werd en hoe teruggaan overging in vooruitgaan.

Hoe het voelde om de ene voet voor de andere te zetten, hoe het voelde om te zeggen:

Ik begin opnieuw.

O S C A R. Een solo voor 3. 3 solo’s in 1. Ik zou het kunnen zijn, iemand en iedereen.

Over Arno Schuitemaker

Voorstellingen van Arno Schuitemaker moet je ervaren, beleven, ondergaan. Het maakt hem een van de intrigerende podiumkunstenaars van de nieuwe generatie in Nederland. Zijn interdisciplinaire werk beweegt zich door het versmelten van non-stop beweging, elektronische muziek en indrukwekkende lichtontwerpen buiten de gebaande paden van dans. Met fragmenten uit zijn dagboek als bron transformeren zijn voorstellingen tot belichaamde bespiegelingen op het leven die de diepere lagen van het bestaan raken.

In oktober 2019 ontving zijn vorige voorstelling The Way You Sound Tonight de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Eerder maakte Arno Schuitemaker voorstellingen als Together_till the end, WHILE WE STRIVE, I will wait for you en If You Could See Me Now. Zijn werk is te zien geweest op toonaangevende podia en festivals in al meer dan 20 landen.

Over zijn werk schreef de pers:

“Zijn werk past binnen de trend om de hypnotiserende clubdans naar het theater te brengen. Vaak wekt hij één beweging, bijvoorbeeld een golvende romp, uit haar sluimer en laat die langzaam en gestaag uitdijen tot een sneller, intenser en geprononceerder geheel. De subtiele veranderingen in Schuitemakers motoriek zijn soms nauwelijks merkbaar, totdat plots tot je doordringt dat er wel degelijk iets verschoven of veranderd is. De symbiose tussen choreografie, soundscape en lichtplan spelen daarbij een grote rol. Ook daarin zorgen golfbewegingen voor een bedwelmend en ruimtelijk effect. In Oscar gaan drie solo’s in elkaar op. Schuitemaker kennende zal de trance verzekerd zijn.” – de Volkskrant

 • Creatie Arno Schuitemaker
 • Performers Ivan Ugrin, Mark Christoph Klee, Paolo Yao
 • Dramaturgie Guy Cools
 • Muziek Aart Strootman
 • Lichtontwerp Jean Kalman
 • Scenografie Jean Kalman, Arno Schuitemaker, Paul Beumer
 • Kostuums Sarah Nixon
 • Spatial Sound Design Cesi Nolten
 • “Als een stroomstoot, zo voelen voorstellingen van Arno Schuitemaker soms. Hypnotiserende bewegingen op elektronische minimal music. Dat gaat over energie, dat geeft spanning, en houdt je ademloos geboeid.”

  VPRO
 • “Voor het gemak wordt zijn werk geschaard onder dans. Maar zijn voorstellingen zijn meer dan dat, want de theatermaker zet álles in beweging: lichamen, licht, geluid en uiteindelijk ook de manier hoe we ruimte en tijd ervaren.”

  Trouw

Speeldata

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.

Meer zoals dit