Nina Bobo: Joop | Schuur

13 oktober 2022

Theater – De Passant / Koen Verheijden

Nina Bobo: Joop

Waarom plegen mensen oorlogsmisdaden, en zijn wij ook tot zoiets in staat? In nachtelijk Breda kijkt een oude man thuis naar een groot schilderij van een Javaanse jongen. De nacht brengt herinneringen in de KNIL-veteraan boven die hij vreest. Hij stapt dronken in zijn auto, met fatale gevolgen.

Zijn drie kleinkinderen, nemen deze fatale nacht als beginpunt voor de reconstructie van het leven en de dood van de oude man. Als derde generatie Indische Nederlanders proberen ze te begrijpen hoe de geschiedenis anno 2022 nog steeds in hen voortleeft.

Moos, de opa van schrijver en regisseur Koen Verheijden, was onderdeel van de KNIL tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in voormalig Nederlands-Indië waar meer dan 100.000 Indonesiërs hun dood vonden. Fragmenten uit de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en het heden wisselen elkaar af tijdens deze caleidoscopische reis door het getraumatiseerde hoofd van de veteraan.

Joop is deel twee van een trilogie Nina Bobo. In 2023 verschijnt deel drie over Siepa, Verheijdens Indonesische betovergrootmoeder. De drie delen zijn afzonderlijk van elkaar te zien en worden in 2024 als marathonvoorstelling opgevoerd.

  • Regie, tekst Koen Verheijden
  • Spel Sharlee Daantje, Susannah Elmecky, Isha Ferdinandus
  • Dramaturgie Eefje van den Broek, Felix Welsink
  • Scenografie Sofie Moritz
  • Muziek Scott Beekhuizen
  • Licht Roel Leenders
  • Campagnebeeld Milagro Elstak
  • “De crew heeft iets bijzonders tot stand gebracht, indringend politiek theater over een nog immer omstreden onderwerp. En dat zonder vooroordelen.”

    Theaterkrant over deel 1

Over de regisseur

Koen Verheijden studeerde in 2020 af als regisseur van de Toneel­aca­demie Maastricht en sindsdien werkt hij met verschil­lende makers en gezel­schappen samen. In het voorjaar 2022 regisseerde hij bij Toneel­schuur Producties de jaarlijkse jonge­ren­pro­ductie Starring#24: Bugatti boven water. Bij zijn eigen collectief De Passant is hij naast dagelijks leider ook schrijver en regisseur van de Nina Bobo Trilogie.

Onder 30

Jonger dan 30? Ga dan voor het vaste lage bedrag van € 11 naar deze voor­stel­ling! Kies bij het afrekenen van de voor­stel­ling de optie Onder 30’ voor het gere­du­ceerde tarief.

Speeldata

Do 13 okt

20:00