Monumentaal | Schuur

1718 maart 2023

Theater – Sadettin K.

Monumentaal

Wat betekent het theater dat Sadettin heeft gemaakt voor zijn nageslacht, welke Monumenten laat hij zijn kinderen na? En wat vinden zijn kinderen er eigenlijk van?

Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz is vader van drie kinderen. Net als zijn ouders, beide Turkse arbeidsmigranten, heeft hij twee zoons en een dochter. Welke lessen heeft hij van zijn ouders geleerd en geeft hij door aan zijn kinderen? Kun je iets nalaten als dat wat jou nagelaten is op losse schroeven staat en je wereldbeeld wankelt? MONUMENTAAL is een solo van een theatermakende bi-culturele vader van 40, die anno 21e eeuw iets wil betekenen voor zijn kinderen.

De afgelopen vijftien jaar maakte Sadettin voorstellingen waarin de verhalen en levens van zijn familie symbool stonden voor grote maatschappelijke en politieke thema’s als identiteit, migratie, integratie en culturele meervoudigheid. Monumenten voor zijn familie die de geschiedenis van migranten in Nederland beschreven en daarmee ook een belangrijk deel van de geschiedenis van Nederland zelf. Over zijn vader en moeder, de Turkse arbeidsmigranten uit de jaren ‘70. Over zijn broer, zus en tenslotte hijzelf, de migrantenkinderen die in de jaren ‘80 en ‘90 koste wat kost moesten integreren in een steeds minder gastvrij Nederland. Tegelijkertijd mochten ze hun Turkse en islamitische identiteit en afkomst nooit verloochenen.

  • Concept, tekst, spel Sadettin Kirmiziyüz
  • Conceptontwikkeling Casper Vandeputte
  • Decor Sacha Zwiers
  • Licht Gé Wegman
  • Techniek Henk Geurds
  • Campagnebeeld Bart Grietens

Over Sadettin K.

Sadettin Kirmiziyüz is thea­ter­maker, verha­len­ver­teller en acteur. Het werk van Sadettin kenmerkt zich door een sterk auto­bi­o­gra­fisch en documentair karakter: hij put uit zijn persoon­lijke leven en ervaringen om – met humor en zelf­re­la­ti­ve­ring – voor­stel­lingen te maken waarin identiteit, migratie, discri­mi­natie, politiek en de geschie­denis van zowel Nederland als de wereld een rol spelen. Zijn voor­stel­lingen zijn vaak verhalende monologen, veelal ondersteund door (live)muziek. Hij maakte naam met voor­stel­lingen over zijn familie zoals Some​day​my​prin​ce​will​.com en voor­stel­lingen over actuele thema’s zoals radi­ca­li­se­ring en discri­mi­natie als De radi­ca­li­se­ring van Sadettin K en Citizen K. Met zijn voor­stel­lingen doorbreekt Sadettin de kaders van onze vast­ge­roeste denkpatronen. 

Speeldata

Vr 17 mrt

20:00

Za 18 mrt

20:00