do 11 januari 2024

Woordkunst

Loading Dock Sessions

De muzikale, poëtische, funky avondshow van de Schuur. In de koude wintermaanden verplaatsen we onze Loading Dock Sessions naar onze warme theaterzaal en presenteren we je een lekkere mix van muziek, theater en woordkunst. Kom en laat je inspireren door het uitgebreide programma.

Programma tijdens Loading Dock Sessions

Ook deze editie hebben we weer een groep makers geselecteerd die gaan optreden of voordragen. De artiesten die je tijdens de Loading Dock Sessions ziet, zijn Tyler Koudijzer (spoken word artiest), Iris Penning (muzikale hoofdgast en dichter) Sydney Lowell (dichter) en Romana Vrede (regisseur, acteur en spoken word artiest).

  • Presentatie Nita Kersten & Mahat Arab
  • Vrouw kijkt over schouder in camera
  • Jongen voor zeegroene achtergrond lacht in camera
  • Vrouw staat sensueel in donkere ruimte
  • Vrouw met witte blazer voor donkere achtergrond

Tyler Koudijzer

Leef je dagdromen met Tyler Koudijzer (1990) Rotter­dammer, spoken word artiest en mede oprichter van spoken word collectief Barguijs.

Zijn woorden zijn te horen op festivals, in theaters, in poppodia, op het voortgezet onderwijs, op univer­si­teiten, en gemeen­te­lijke instel­lingen. Tyler draait zijn hand niet om voor spoken word stukken op maat, poëtische samen­vat­tingen, voice-overs en workshops waar taal en spoken word hun plek vinden.

Tyler verbindt diaspora, kolo­ni­a­lisme en verstren­gelde geschie­denis met elkaar in zijn spoken word stukken. Hij werkt vanuit het Javaanse Gotong Royong, samen leven; samen dragen. Door dit altijd in zijn gedachten te houden, zorgt hij dat wat hij maakt, doet en zegt ook altijd voor anderen is.

Sydney Lowell

Een creatieve geest, geboren als Sydney Lowell, vertelt met haar ritmische woordkunst verhalen die doen bewegen. Soms kritisch, soms sensueel, soms introvert, soms extra’ — altijd soulful. De Amsterdamse is actief als spoken word dichter, stemacteur, host, work­shop­do­cent en cultureel producent.

Voor de mani­fes­tatie van de ziel, voor verbinding, en als een oproep tot liefde en intro­spectie, is Sydney Lowell een dichter uit noodzaak. Ze ziet haar poëzie niet alleen als reflectie van zichzelf, maar ook als verlengstuk; een verlengstuk dat haar in staat stelt bood­schappen te delen met anderen. Elke voordracht is een uitnodiging tot toenadering, en een ener­ge­ti­sche uitwis­se­ling met haar publiek. Na 6 jaar optreden, en meermalige live samen­wer­kingen met muzikanten, maakte Sydney Lowell in april dit jaar haar recording debuut met de release van haar muzikale gedicht Prayer’. Snel daarna volgde haar tweede single Testament’. Gedichten die net zoals de rest van haar werk beladen zijn met intentie, bezieling en emotie. In oktober bracht ze haar debuut EP WORD’ uit.

Sydney Lowell heeft op verschil­lende nationale en inter­na­ti­o­nale podia gestaan. Ook is ze mede­op­richter & producent van cultureel platform We The People en online spoken word productie 2PHRASE.

Romana Vrede

Romana Vrede verhuisde met haar familie van Suriname naar Nederland toen ze vier jaar oud was. Na haar jeugd en een kennis­ma­king met de kunsten ging ze naar de Arnhemse Toneel­school, waar ze in 1999 afge­stu­deerde als actrice. Daarna speelde ze jaren bij het Onaf­han­ke­lijk Toneel, Compagnie Dakar, Bogaerdt/​VanderSchoot, Bonheur, Artemis en het Noord Nederlands Toneel. Sinds 2017 maakte ze deel uit van Het Nationale Theater (HNT). Met Eric de Vroedt werkte ze onder andere aan The Nation, waar ze werd genomineerd voor een Colombina in 2018 en aan Race waarvoor ze in 2017 de Theo d’Or kreeg voor Beste vrouwelijke dragende rol. 

Bij het Nationale Theater was ze recent te zien in de HNT voor­stel­lingen We zijn hier voor Robbie, Lief­des­ver­kla­ring, Trojan Wars en OustFaust.

Vrede speelde in verschil­lende tv-series als Overspel, Nieuwe Buren, Moordvrouw en Morten, maar ook in speelfilms als TBS, De Eetclub, Hiernamaals en Oom Henk. De afgelopen jaren was Romana ook te zien op televisie als sidekick in De Wereld Draait Door, De Vloer Op en werden er afle­ve­ringen over haar gemaakt door Volle Zalen en Zomergasten. Ze speelde vorig jaar een hoofdrol in de speelfilm I Don’t Wanna Dance, waarvoor zij een Gouden Kalf nominatie ontving van de Dutch Academy For Film. In 2016 maakte ze de voor­stel­ling Who’s Afraid of Charlie Stevens over haar verstan­de­lijk beperkte en autistische zoon. Ze bracht in 2020 haar boek De Nobele Autist uit, wat gaat over haar relatie met haar zoon Charlie. In 2020 begon ze aan het project Tijd Zal Ons Leren, waarbij ze bijna-vergeten en verzwegen verhalen van verzets­strij­ders tijdens onze koloniale tijd verteld. In een serie portretten schetsten ze de levens­ver­halen van ruim honderd helden: zwart en wit, in de Caraïben, Afrika, Azië en Europa. Rondom dit project zijn een tv uitzending, thea­ter­voor­stel­ling, podcast serie en online talkshow gemaakt. In december volgt de uitzending van de registratie van de voor­stel­ling op NPO2.

Romana regisseerde in 2023 de voor­stel­ling The Story of Travis, die door het Nederlands Theater Festival werd gese­lec­teerd en genomineerd in verschil­lende categorieën. 

Iris Penning

Welkom in de hersenkroeg van Iris Penning!

Iris Penning maakt poëtische pop. Ook is ze stads­dichter van Eindhoven. Tekstueel, eigenzinnig, soms theatraal, soms brutaal, altijd precies zoals ze is. Met haar herkenbare heldere stem brengt ze de kracht van taal en melodie bij elkaar. Ze bracht vier albums uit, waarvan Dan Maar Genieten” de meest recente is. Voor dit album werkte ze samen met Huub Reijnders, Martijn Bosman, Philip Lassiter en vele anderen. De plaat werd lovend ontvangen in de vakbladen én bij haar publiek. Iris begon in groep 3 met het schrijven van gedichten, in de brugklas met het schrijven van muziek, en op haar vijftiende met optreden en ondernemen. Ze speelde op festivals, in popzalen en theaters in heel Nederland en België. Ze stond in de finale van de Grote Prijs van Nederland, won de Vlaamse Nekka-muziek­wed­strijd, werd verkozen als stads­dichter van Eindhoven en won een mooie oeuvreprijs, de Eindhoven Cultuur­prijs. Iris blijft graag bezig, met vele projecten: zo maakte ze een lettertype van haar handschrift, hostte ze een radioshow, knutselde ze honderden dicht­bun­dels in elkaar, presenteert ze een cultureel programma genaamd Maakbaars” en maakte ze poëtische kaarten voor de LHBTQI+ Community. Wat ze ook doet, muziek is en blijft haar grootste liefde. Op het podium voelt ze zich thuis. Spinvis knikt instemmend, Ramses Shaffy en Maarten van Roozendaal zien van bovenaf dat het goed is. Koesteren die plaat” – OOR

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.