1718 november 2023

Theater – Veenfabriek

Klap IIRECHT

Terwijl de drank rijkelijk vloeit, proberen mannen wereldproblemen voor eens en altijd op te lossen. In een cocktail van mansplaining en paaldans; met de whisky op tafel en afgeleid door het entertainment van de nacht proberen deze ‘mannen met macht’ uit alle macht het goede te doen.

Over theatervoorstelling RECHT

Niet ver van het Vredespaleis in Den Haag, in een chique nachtclub, zijn de drankjes te duur, de acts te verleidelijk en de gasten mannen die macht uitstralen. Zelfs hier gaat het werk door. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat 75 jaar en er moet een speech geschreven worden. Maar eerst hebben we het nog even over staatsimmuniteit en herstelbetalingen. Over de sollicitatiegesprekken van vanmiddag en over het belang van het maatschappelijk debat. Waarom is alles zo verdomd oneerlijk?

  • Tekst en regie Joeri Vos
  • Muzikaal leider Bastiaan Woltjer
  • Muziek en spel Phi Nguyen, Roland Haufe, Niki Verkaar, Shanice Redan, Milena Haverkamp, Bastiaan Woltjer en Berend Jak
  • Installatie John van Oostrum
  • Kostuumontwerp Vita Coenen en David Fikkert
  • Vormgever Mats Boswijk

Over maker Joeri Vos

RECHT is geschreven en gere­gis­seerd door Joeri Vos. Voor zijn voor­stel­lingen doet hij altijd uitgebreid onderzoek. Hij woonde zaken van het Inter­na­ti­o­naal Strafhof en Gerechtshof in Den Haag bij en ging in gesprek met advocaten, rechters en officieren van justitie. Hij vroeg hen naar de praktische gang van zaken, naar hun idealisme, frustraties en smeuïge verhalen over feestjes na werktijd. Hoe gaan ze om met de druk en verant­woor­de­lijk­heid die hun werk met zich meebrengt?

Over drieluik de Klap

Veenfabriek maakt RECHT geïn­spi­reerd door de vraag Waar doe je goed aan?” RECHT is het tweede deel van drieluik de Klap. Net als bij de eerdere voor­stel­ling KRANT (2022) en derde deel HULP (2024) portret­teert Vos in RECHT mensen die zich (min of meer) profes­si­o­neel verhouden tot een grote en ontwrich­tende gebeurtenis op het wereld­to­neel, een verwoes­tende ramp: De Klap. De voor­stel­lingen in dit drieluik staan op zichzelf, maar ze alle drie zien en horen is natuurlijk warm aanbevolen.

Phi Nguyen genomineerd voor de Louis d’Or 2023 

De Toneeljury heeft Phi Nguyen genomineerd voor de meest indruk­wek­kende mannelijke dragende rol in Recht. Op 17 september tijdens het Nederlands Thea­ter­fes­tival wordt de winnaar bekend gemaakt. Uit het juryrapport: In RECHT speelt Nguyen een Zuidas advocaat die samen met zijn collega in een nachtclub is beland om een speech voor te bereiden voor de 75ste jubileum van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Er wordt naast werken ook stevig ingenomen. Meesterlijk speelt Nguyen de rol van een al maar dronkener wordende advocaat die zijn geweten en zijn positie als prestigieus advocaat in conflict ziet met elkaar. Nguyen schakelt moeiteloos van zelf­in­ge­nomen zelf­ver­trouwen naar wroeging en compassie. Fascinerend is hoe hij steeds meer beneveld raakt en dat je tege­lij­ker­tijd als toeschouwer steeds meer in zíjn ban raakt.”

Meer theater ontdekken

Theater ontdekken

Meer theater ontdekken

Ben jij onder de 30 en wil je vaker theater ontdekken? Speciaal voor iedereen t/​m 29 jaar hebben wij speciale prijzen!

Altijd met korting cultuur beleven in het centrum van Haarlem?

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en nog veel meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop vooral eens hangen in ons Schuurcafé!

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.