FIEP! | Schuur

1012 juni 2022

Theater – Stichting Swarte Kunst

FIEP!

Tijdens de Stripdagen 2022, met als thema 'Het Silhouet', gunnen Rieks Swarte en Kim van Zeben hun publiek een kijkje in de wereld van Fiep Westendorp. Een collegevoorstelling over tekenen en kijken.

Iedereen kent Fiep Westendorps tekenwerk dat ze onder andere voor Annie MG Schmidt maakte. Maar er is meer. Zoals Annie de kinderliteratuur vernieuwde met haar versjes en de plotloze stukjes over Jip en Janneke, vernieuwde Fiep met haar tekeningen de manier van kijken naar de wereld.

Voor de in zwart-wit gedrukte krantenstrip van Jip en Janneke stelde ze silhouetjes voor. Dat had weer consequenties voor de achtergrondjes. Die moesten wit zijn, en dus verzon ze een uitklapsysteem van het realistisch perspectief, dat zonder morren acceptabel is. Niet alleen voor kleuters, waar de verhaaltjes voor bedoeld waren, maar net zo goed voor de ouderen die ze voorlazen.

  • Productie Stichting Swarte Kunst, de Fiep Westendorp Foundation, de Schuur
  • Concept, tekst, decor Rieks Swarte
  • Spel Rieks Swarte, Kim van Zeben
  • Techniek Hendrik Walther

Fiep leerde de naoorlogse generatie kijken met een kinderlijke blik. Wie was ze, hoe keek ze, wie waren haar voorbeelden, en wie mochten op haar schouders staan? 

Kom naar de colle­ge­voor­stel­ling FIEP! en je komt verrijkt naar buiten.

Speeldata

Vr 10 jun

20:30
Vanaf 8 feb

Za 11 jun

20:30
Vanaf 8 feb

Zo 12 jun

15:00
Vanaf 8 feb

Meer zoals dit