wo 24 april 2024

Muziektheater – Theater RAST | Ayşegül Karaca

De wraak van A

Ayşegül Karaca maakt korte metten met de dominante gewelddadige mannencultuur waarin ze is opgegroeid. In de voetsporen van Antigone neemt ze de touwtjes in handen en geeft haar Griekse heldin een stem in het nu.

Over de voorstelling De wraak van A

In haar derde muziektheatervoorstelling koppelt de slechts 20 procent ziende Karaca met lef en flair haar persoonlijke verhaal aan de Griekse tragedie Antigone.

Een tragedie die meer overeenkomsten met haar leven vertoont dan ogenschijnlijk lijkt. In beide werelden hebben vrouwen een ondergeschikte rol, mag een zus haar verwant niet begraven en komt een jonge vrouw in opstand.

En net als Antigone neemt Ayşegül geen genoegen met de bijrol en onredelijke wetten. Ze kiest voor zichzelf en herschrijft de geschiedenis. De wraak van A is een muzikale one-womanshow die je niet wil missen!

Meet & feel om 19.00 uur

Ayşegül Karaca nodigt mensen met een visuele beperking en hun begeleiders uit om voorafgaand aan de voorstelling samen met haar het decor te ontdekken en de muzikanten te ontmoeten. Een Meet & Feel is een visuele voorbereiding op de voorstelling. De Meet & Feel begint een uur voorafgaand aan de voorstelling De wraak van A en duurt circa 30 minuten. Er zijn geen extra kosten aan verbonden. Aanmelden kan je doen door te mailen naar: kaartverkoop@schuur.nl.

Let op: er is geen audiodescriptie aanwezig bij de voorstelling. Alleen een meet & feel vooraf.


 • Regie Moniek Merkx
 • Script Jannemieke Caspers
 • Spel, Concept Ayşegül Karaca
 • Compositie Jeroen Sleyfer, Selim Doğru
 • Liedteksten Jeremy Baker
 • Scenografie Sanne Danz
 • Lichtontwerp Ingeborg Slaats
 • Techniek Diablo Mense
 • Regieassistent Gigi Mujde
 • Productieleider Eva Asselbergh
 • Website Theater RAST
 • Een vrouw met roze jurk wordt half belicht
 • Een vrouw zittend op de grond met rood modderachtig spul
 • Een vrouw in een rode jumpsuit zittend
 • “Na deze scène weten we meteen: Ayşegül Karaca is een uitstekende actrice, die met minimale gebaren veel weet te zeggen”

  Theaterkrant
 • “De tekst zoomt in op bijzondere analogieën tussen de moed van Antigone en Karaca’s verzet tegen haar grillige, gewelddadige vader”

  De Volkskrant

Over Ayşegül Karaca

Bij Theater RAST maakt Ayşegül momenteel haar derde one-womanshow en vanaf 2027 vormt ze samen met Sidar Toksoz de artistieke leiding van Theater RAST. Aysegul ziet slecht twintig procent, en zet zich in voor een toegan­ke­lijke (theater)wereld. Ayşegül Karaca ontwikkelde zich de voorbije jaren tot een zelf­stan­dige, jonge, femi­nis­ti­sche thea­ter­maker en actrice. Zowel op artistiek als op persoonlijk vlak kroop ze steeds meer de barricaden op. Zelf groeide ze op als migran­ten­dochter in Schiedam. Haar jeugd werd gekenmerkt door armoede, huiselijk geweld en een visuele beperking. Ondanks dit alles wil ze nooit als zielig’ of als die gehan­di­capte’ gezien worden, niet in het dagelijks leven, en niet in het theater. Soms ging dat zo ver dat ze zelfs op rijles ging. Met humor en begeleid door muziek met oosterse, westerse en spoken word invloeden brengt ze haar verhaal – en dat van mensen met soort­ge­lijke uitdagingen of ervaringen – zonder dat het zielige mensen theater’ wordt. 

Over RAST

Theater RAST staat met haar voeten in de veran­de­rende samenleving. Vanuit het Turks-Nederlandse DNA reageren onze makers op theatrale wijze op wat er om ons heen gebeurt, zowel in Amsterdam, Nederland als de wereld. RAST heeft de kracht een persoonlijk gezicht te geven aan culturen en conflicten die voor veel mensen ver van hun bed lijken. En of het nu gebeurt met de drama­tur­gisch gefundeerde, muziek­the­a­trale stijl van Şaban Ol, de koerdisch-etnische bril van Celil Toksöz, de gestileerde benadering van Ada Ozdogan, de femi­nis­ti­sche urban story­tel­ling van Aysegül Karaca of de luchtige aanpak van complexe thema’s door Ferhat Kaplan. Theater RAST brengt verhalen die niet vanzelf­spre­kend op de Nederlandse podia te zien zijn. 

Bekijk ons gehele theaterprogramma

Theaterprogramma

Bekijk ons gehele theaterprogramma

Benieuwd geworden welke prachtige voor­stel­lingen er nog meer voor de deur staan? Bekijk ons hele thea­ter­pro­gramma hier!

Altijd met korting cultuur beleven in het centrum van Haarlem?

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en nog veel meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop vooral eens hangen in ons Schuurcafé!

Tickets

Wo 24 apr

20:00