vr 8 maart 2024

Theater – Discordia

De Weiblicher Akt speelt de ander (v.)

‘Ik word ik in het aangezicht van de ander.’ Deze beroemde uitspraak van de Frans-joodse filosoof Emmanuel Levinas (1906-1995) is voor Maatschappij Discordia de drijfveer voor een ontmoeting met de ander. In de eerste twaalf delen van ‘Weiblicher Akt’ spiegelden de makers zich aan vrouwelijke personages en auteurs, en werd de geschiedenis waar nodig herschreven.

Over theatervoorstelling De Weiblicher Akt speelt de ander (v.)

In deel dertien gaan ze via ‘het andere verhaal’ op zoek naar ‘de ander’. Een verhaal dat niet alleen ‘anders’ is omdat het vanuit een andere sekse wordt verteld, maar ook vanuit een ander gender, een andere cultuur of sociale klasse. Tijdens deze zoektocht dreigen ze echter zo verdwaald te raken in alle verhalen en theorieën over verhalen dat het hele ‘anders-zijn’ erin lijkt op te lossen.

Behalve door Levinas lieten de Discordianen zich inspireren door onder meer De 36 dramatische situaties van schrijver Georges Polti, Het ongeleefde leven van psychoanalyticus Adam Philips, Anders van bioloog Frans de Waal en Holding Space van schrijfster Aminata Cairo.

 • Van en met Annette Kouwenhoven, Miranda Prein, Zephyr Brüggen, Jan Joris Lamers
 • Een schilderij met daarop een vrouw
 • Vrouw zittend op voorgrond op een kruk en staande vrouw daarachter
 • Twee vrouwen in zwart gekleed met een zwarte achtergrond
 • Vier mensen lezen van een blaadje af
 • In zwart geklede vrouwen hebben beide een wit of zwart eivormig object vast
 • “Discordia zet in deze voorstelling de deur naar de ander wijd en van harte open, in een poging die ander al zoekend en twijfelend te ontmoeten. En die ander dat zijn wij, het publiek”

  De Volkskrant
 • “Met dit dertiende deel van Weiblicher Akt slaagt Maatschappij Discordia er wederom in om vernieuwende ideeën en vraagstukken in ons denken te openen”

  De Theaterkrant
 • “Bij nummer dertien is het onderwerp wat abstracter: de ander. Het is een voorstelling als een tas met besjes”

  NRC
Bekijk ons gehele theaterprogramma

theaterprogramma

Bekijk ons gehele theaterprogramma

Benieuwd geworden welke prachtige voor­stel­lingen er nog meer voor de deur staan? Bekijk ons hele thea­ter­pro­gramma hier!

Altijd met korting cultuur beleven in het centrum van Haarlem?

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en nog veel meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop vooral eens hangen in ons Schuurcafé!

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.