Jeugdtheater – Urban Myth / De Krakeling / STIP Producties

De Gouden Koets8+

Wat geef je een prinses die alles al heeft?

Prinses Wilhelmina wordt op haar 18e tot Koningin der Nederlanden gekroond. De Amsterdammers geven haar een gouden koets cadeau, met op de zijkant afbeeldingen van de geschiedenis van Nederland. Maar… de prinses vindt al dat goud zó vreselijk ouderwets. Op de dag van haar kroning rijdt ze liever in een moderne Crème Calèche koets door de stad. Iedereen komt kijken, ook Kwadjo.

Kwadjo is een gewone jongen. Nou ja, dat vindt hij zelf. Maar niet lang geleden kwamen er veel meer mensen naar hém kijken en wijzen dan naar prinses Wilhelmina. Wel een paar miljoen. Samen met andere mensen uit Suriname werd hij tentoongesteld in 1883 in het Nederlandse koloniale paviljoen van de wereldtentoonstelling in Amsterdam. Nu woont hij niet meer in een tentoonstelling. Toch kijkt iedereen nog naar hem en soms wijzen ze hem na.

Op een dag ontmoeten Kwadjo en kroonprinses Wilhelmina elkaar, in het Paleis voor Volksvlijt, waar de Gouden Koets staat. Op de linkerzijkant staat een schildering met tussen de zwarte mensen, een jongetje, hij lijkt op Kwadjo. Op een troon zit een witte, jonge vrouw, ze lijkt op Wilhelmina. Kwadjo vraagt de jonge kroonprinses. “Waarom word jij koningin van plekken ver weg waar je nog nooit geweest bent?” Wilhelmina weet niet wat ze van al Kwadjo’s vragen moet denken. Ze raakt overvallen door twijfels. Toch is een ding zeker, Wilhelmina wordt koningin. De geschiedenis is geschreven, die kun je niet veranderen. Maar de toekomst wel. Als je maar durft.

  • Gezelschap STIP Producties
  • Regie, concept & idee Jörgen Tjon a Fong
  • Spel Birgit Schuurman, Urvin Monte
  • De Gouden Koets foto Jean van Lingen Birgit Schuurman en Urvin Monte liggend kijk liggend
  • De Gouden Koets foto Jean van Lingen Birgit Schuurman en Urvin Monte kroning staand
  • De Gouden Koets foto Jean van Lingen Birgit Schuurman en Urvin Monte doos liggend
  • De Gouden Koets foto Jean van Lingen Peroen Peroen Mi Patron Urvin Monte Birgit Schuurman en Dennis Bordeaux liggend
  • De Gouden Koets foto Jean van Lingen Jarig Birgit Schuurman staand
  • De Gouden Koets Birgit Schuurman en Urvin Monte gekroond liggend

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.