9 februari 2023
Dans – Alioune Diagne
Dag Papa
In de voorstelling Dag Papa onderzoekt de Senegalese choreograaf, danser, kunstschilder én vader Alioune Diagne de mannelijke lijn in zijn familie.
Wat verandert en wat blijft hetzelfde als je vader wordt? Wat geef je als vader door aan je zoons en wat niet? Hoe zwaar wegen de vorige generaties op de keuzes die je maakt voor de toekomstige generatie? Ga je gaandeweg steeds meer op je vader lijken, of juist niet?
Dag Papa is een ontroerende solovoorstelling, waarin Alioune dans, tekst en schilderkunst met elkaar verweeft – net als zijn opa, die wever was.
- Concept, choreografie, dans Alioune Diagne
- Regie Leo Spreksel
- Decor Alioune Diagne
- Muziek Jorg Schellekens
- Productie Stichting Duo Solo Danspartners, Theater a/d Rijn
Over Alioune Diagne
‘In dance I show my soul, my body, my skin – my story’- Alioune
Dansmaker Alioune Diagne is afkomstig uit Saint-Louis, Senegal en woont sinds vijf jaar in Nederland. Als maker toont hij vier gezichten; danser, choreograaf, beeldend kunstenaar en programmeur. Met het vertellen van verhalen over zijn roots laat Alioune Diagne het verleden leven in de toekomst. De afgelopen tien jaar heeft hij een multidisciplinaire culturele broedplaats opgezet in Saint-Louis, waar hij jaarlijks het internationale festival Duo Solo Danse voor hedendaagse dans organiseert. Ook heeft bij Compagnie Diagn’Art opgezet waarmee hij dansproducties maakt die wereldwijd te zien zijn. Alioune heeft nauwe banden met het Korzo Theater in Den Haag en een groot internationaal netwerk in de dans- en kunstensector. In Kampen is hij Huisgenoot bij de Stadsgehoorzaal.
Waar kom ik vandaan, waar ben ik nu thuis | Alioune Diagne
Alioune Diagne is geboren in Saint Louis in Senegal en woont sinds vijf jaar in Nederland. Alioune is choreograaf, danser, kunstschilder én vader. In zijn voorstelling Dag Papa onderzoekt hij de mannelijke lijn in zijn familie. Net als zijn opa, die wever was, vervlecht hij verschillende lijnen, kunstvormen en perspectieven tot één persoonlijk verhaal. Zijn verhaal.
Wat zijn jouw herinneringen aan jouw jeugd in Senegal? Ik herinner me mijn jeugd vooral in de stad Stad-Louis, de hoofdstad in het Noorden van Sengal. Hier ben ik geboren en opgegroeid. De eerste twee jaar bij mijn moeder in de wijk tussen de zee en de rivier. Daarna tot mijn 15e bij mijn oma op Saint-Louis eiland, de hoofdstad uit de tijd dat Senegal een Franse kolonie was. Op mijn 15e ben ik verhuisd naar een andere wijk op het eiland. In Saint-Louis ontdekte ik ook de kunsten, werken met mijn handen en de dans. Mijn vader was hier niet heel enthousiast over, mijn oma wel. Helaas was te oud om nog voorstellingen van mij te kunnen zien. Uit wat voor familie kom je? Ik groeide op in een kleine Moslim familie. Mijn vader was militair en brandweerman en hij had gehoopt dat zijn kinderen ook een baan vonden als militair, brandweerman of politie. Een normale baan met elke maand salaris. Dat was niet wat ik ambieerde dus dit leverde wel wat strijd op. Inmiddels heeft hij geaccepteerd dat ik kunstenaar ben. Waar voel jij je, met jouw gezin, nu thuis? De aarde is mijn thuis. Ik kan mij thuis voelen in Senegal en ook in Nederland. Nu woon ik hier in Nederland met mijn Nederland vrouw en twee kinderen. Bij hen voel ik mij thuis, waar we ook wonen. Wat mij betreft zijn er geen grenzen. Wat heeft het vaderschap jou geleerd? Vader worden brengt een grote verantwoordelijk met zich mee. Toen ik in 2015 voor het eerst vader werd was ik helemaal blij. Dat was de beste dag van mijn leven. Wat zou je willen doorgeven aan jouw volgende generatie? Liefde, vrijheid en wonen in een wereld zonder grenzen. Een open wereld.
Leden van We Are Public kunnen gratis naar de voorstelling op 9 februari. Graag telefonisch reserveren via 023 – 5173900.
Speeldata
Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.