1314 april 2024

Dansdagen Haarlem

Dans – Melisa Diktaş & Sedrig Verwoert

Cirkel Solo’s B: Melisa Diktaş & Sedrig Verwoert

Speciaal voor Dansdagen Haarlem maken vier jonge choreografen een cirkelsolo: een choreografie gedanst door één danser binnen een verlichte cirkel. Je koopt een kaartje deze voorstelling krijgt daarvoor twee solo's te zien, afwisselend in de Schuur en in de Stadsschouwburg. Tijdens deze cirkel solo's zie je het werk van dansmakers Melisa Diktaş & Sedrig Verwoert.

Het nieuwe festival Dansdagen Haarlem wil nadrukkelijk bijdragen aan de talentontwikkeling en zichtbaarheid van jonge dansmakers. Daarom zijn vier toonaangevende jonge choreografen uitgenodigd om ieder een nieuwe solo te ontwikkelen. Deze dansmakers zijn Sherise Strang, Dalton Jansen, Melisa Diktaş en Sedrig Verwoert. Zij beslaan afzonderlijk vier verschillende stijlen, hiphop/urban, contemporary/global en hedendaagse dans. Na elke performance is er een nagesprek met de dansmakers waarin ze vertellen over hun repetitieproces en inspiratie.

Solo The untamed creature in a flowered dress van Melisa Diktas

Een oneindig gevecht, gevochten door een ontembaar wezen in een bloemetjesjurk.

Onder begeleiding van de Dahul. De drum die de ondergrond doet bewegen. Gezamenlijk stampend op de grond, laten horen dat ze er was, er is en er altijd zal zijn. De onsterfelijkheid representeren. Zij die het bestaan vertegenwoordigd.

“Het is gevaarlijk om te spreken, dus we dansen”

We vieren, vechten, laten ons meevoeren, tegenhouden, opkomen, we geven door, we zijn bewust, onbewust, gevoed worden, voeden, het gevaar altijd in het vizier hebben en houden. De Koerdische bewegingstaal met klanken van de Koerdische kwesties en alle andere onderdrukten verpakt in een lichaam. Wat als je elke dag wordt uitgeroeid, geëxecuteerd, en onderdrukt. Hoe ziet iets wat altijd in overleving is, eruit?

Solo Layers of Resilience van Sedrig Verwoert gedanst door Comfort Kondehson

In deze aangrijpende voorstelling neemt de getalenteerde danser Comfort Kondehson onder leiding van choreograaf Sedrig Verwoert het publiek mee op een transformerende reis. Een reis die de ervaringen echoot van een Zwarte vrouw die de gecompliceerde lagen van maatschappelijke onderdrukking trotseert. Bewonder de kracht van beweging terwijl de choreografie zich ontvouwt en de lagen van onderdrukking op levendige wijze weergeeft. Hoekige bewegingen beelden op indringende wijze de beperkingen die worden opgelegd door maatschappelijke normen en verwachtingen, waardoor een aangrijpende reflectie ontstaat op de uitdagingen waarmee het centrale personage wordt geconfronteerd.

De choreografie is een samenwerking tussen de bejubelde choreograaf Sedrig Verwoert en de getalenteerde danser Comfort Kondehson. Samen brengen ze een uniek perspectief en diepgang naar het podium, waarbij ze de complexiteit van identiteit en veerkracht verkennen.

Let op: deze voorstelling van zondag 14 april om 13:45 uur is in de Stadsschouwburg. Kaarten voor deze voorstelling zijn te bestellen via de website van de Stadsschouwburg.

  • Layers of Resilience
  • Choreografie & concept Sedrig Verwoert
  • Performance Comfort Kondehson
  • Costume Design t.b.a.
  • Muziek t.b.a
  • Fotograaf Nationale Opera & Ballet | © Jan Willem Kaldenbach
  • Foto van Sedrig Verwoert door Nationale Opera & Ballet | © Jan Willem Kaldenbach
  • Foto van danseres Comfort Kodehson door Nationale Opera & Ballet | © Jan Willem Kaldenbach
  • Danseres Melisa foto door Victoriano Moreno

Bio Melisa Diktaş

Melisa Diktaş is een beweger van Koerdisch/​Indische afkomst uit Nederland. Ze begon in het werkveld als danseres bij The Voice of Holland en Vlaanderen, Idols en andere events, ook in het buitenland zoals Duitsland en België. Ze heeft ook lessen in Portugal en Marokko gegeven. 

Ze is nu voor­na­me­lijk danseres in theaters bij verschil­lende producties, companies, poëten en evenementen. Recentelijk heeft ze getourd met het stuk LENTE gepro­du­ceerd door Ryan Djojokarso in samen­wer­king met opera zangeres Bernadeta Astari. En is nu voor­na­me­lijk aan de slag met choreograaf Anne Suurendonk, waarmee ze afgelopen maanden mee heeft getourd en binnenkort weer mee aan de slag gaat voor een nieuwe creatie. 

Nadat ze 7 jaar geleden is afge­stu­deerd aan dans­aca­demie Lucia Marthas Institute for Performing Arts, heeft ze non stop mogen leren en proeven in het werkveld met veel ontwikkelde ervaringen. Het laatste werk dat Melisa heeft gecho­re­o­gra­feerd (in samen­wer­king met Angelo Pardo) is de videoclip van artiest Karsu Donmez.

Bio Sedrig Verwoert

Sedrig Verwoert, geboren in Suriname en op jonge leeftijd naar Amsterdam verhuisd, is een veelzijdige danser, choreograaf en bewe­gings­coach. Na zijn succes in de Eurovision Young Dancers-competitie en een beurs van de Van den Ende Foundation, danste hij bij gere­nom­meerde gezel­schappen in New York en Israël. Terug in Nederland, trad hij op met diverse chore­o­grafen en werd hij in 2021 Young Creative Associate bij Nationale Opera en Ballet. 

Verwoert creëerde opmer­ke­lijke werk, waaronder de dansfilm I Feel It Too” geïn­spi­reerd door de pandemie. Zijn chore­o­grafie Do All Dogs Go To Heaven?” en samen­wer­kingen met Beyoncé, ICK Amsterdam en De Appel Art Centre onder­strepen zijn impact op de danswereld. Hij ontving prijzen en nominaties, zoals de BNG Bank Dance Award en een Zwaan voor Meest Indruk­wek­kende Dans­pres­tatie. Zijn recente projecten omvatten de audio­vi­suele liveshow Within Without II” en danswerken als The Ritual” en Slightly Damp in A Misty Street.” In oktober 2023 bracht Verwoert de psyche­de­li­sche dansfilm Wave” uit, samen met ontwerper Bart Hess, en presen­teerde in samen­wer­king met Random Inter­na­ti­onal Movement Studies in the Living Room | Variation II” voor Nxt Museum. 

We Are Public 

De voor­stel­ling van 19:00 uur op zaterdag 13 april in de Schuur is gratis toegan­ke­lijk voor leden van We Are Public. Reserveer hier.

Cirkel Solo’s A: Dalton Jansen & Sherise Strang

Dansdagen Haarlem

Cirkel Solo’s A: Dalton Jansen & Sherise Strang

Wist je dat we ook andere Cirkel Solo’s in de Schuur hebben?

ALTIJD MET KORTING CULTUUR BELEVEN IN HET CENTRUM VAN HAARLEM?

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en nog veel meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop vooral eens hangen in ons Schuurcafé!

Dansdagen Haarlem is een samen­wer­king met Stads­schouw­burg Haarlem en wordt mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Cultuur­sti­mu­le­rings­fonds, het Cultuur­fonds en gemeente Haarlem. De Cirkel Solo’s worden gemaakt dankzij een bijdrage van de Provincie Noord-Holland, in het kader van de impuls​‘Startende makers’.

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.