BEN. | Schuur

1112 februari 2022

Theater – BOG. /Het Zuidelijk Toneel

BEN.

“Ik ben Benjamin. Maar mijn vrienden noemen me Ben. In het Turks betekent ben: ‘ik’. Ik ben Ben. Tenminste, zo ben ik genoemd. Of benoemd. Ik noem ben. Maar of ik Ben ook echt daadwerkelijk bén… Daar ben ik nog niet zo zeker van.”

Voor het eerst maakt BOG., de collectie van schrijvende spelers, een voorstelling waarin één persoon centraal staat. BEN. gaat over wie Ben precies is. Wat maakt Ben tot Ben behalve die drie letters? Want Ben mag dan wel Ben worden genoemd maar wie is Ben nog meer? En wie niet?

Ieder mens vertelt zichzelf een verhaal over het eigen ik. Maar door wie wordt dat verhaal geschreven en wat is er van waar? In BEN. buigt BOG. zich met haar speelse, filosofische blik over de moeder aller existentiële vragen: wie ben je? BOG. duikt in het eigen zelf en buigt zich over het begrip identiteit. Sommigen trekken zich erin terug en anderen breken er juist uit. Het wordt gebruikt als vaandel om achter te lopen of als stok om mee te slaan. Wie ben je voor jezelf en in de ogen van anderen? En ben je ooit alleen jezelf? BOG. doet een stap naar achter en probeert te zien waar ‘ik’ de ‘ander’ raakt.

  • Gezelschap BOG./Het Zuidelijk Toneel
  • Van en door Judith de Joode, Benjamin Moen, Lisa Verbelen, Sanne Vanderbruggen
  • Dramaturgie Roos Euwe

Met BEN. onderzoeken we de onzichtbare grenzen tussen jezelf en anderen. Ben je als één mens ooit alleen als alle mensen die je omringen deel uitmaken van wie jij bent?

Quote Piet: BOG. houdt je een speels filo­so­fi­sche spiegel voor die zowel relativeert als waardeert. Zie deze voor­stel­ling als een speciaal voor jou zorgvuldig ingepakt cadeautje om in je eentje uit te pakken.

Speeldata

Vr 11 feb

20:00

Za 12 feb

20:00

Meer zoals dit