Theatervoorstelling BAMBIE 2197 – om en nabij planeet Moebius | Schuur

2426 oktober 2023

Theater – Mimetheatergroep Bambie

BAMBIE 2197 – om en nabij planeet Moebius

Een beeldende en muzikale voorstelling. Voor het eerst werkt Bambie samen met theatermaker/acteur Servaes Nelissen, een meester in het vervaardigen en tot leven wekken van poppenfiguren en objecten. Live muziek komt van celliste/ componist/ theatermaker Amber Docters van Leeuwen, die ook meespeelt.

Over theatervoorstelling BAMBIE 2197 – om en nabij planeet Moebius

Voor BAMBIE 2197 - om en nabij planeet Moebius laat Mimetheatergroep Bambie zich inspireren door de Franse striptekenaar Jean Giraud (1938-2012). Die verdiende zijn geld met morsig-realistisch opdrachtwerk, zoals de succesvolle reeks over cowboy Blueberry. In zijn vrije tijd zocht hij artistieke vrijheid bij zijn alter ego Moebius.

Met zijn eigen sciencefictionbedenksels kreeg hij een cultstatus als radicale vernieuwer van de striptekenkunst. Zijn Moebius-werk, getekend in een ‘klare lijn’ en in schilderachtig gecomponeerde kaders, is associatief en psychedelisch, soms bijna woordloos en zonder veel verhalende logica: ‘Je kunt heel goed een verhaal bedenken in de vorm van een olifant, een korenveld of een brandende lucifer.’

Net als de theatervoorstellingen van Bambie is het werk van Moebius de weerslag van een binnenwereld. In zijn futuristische vertelsels is de mens een ruimtereiziger, op een onduidelijk missie in een onafzienbaar universum, maar eigenlijk verkende Moebius de ruimte in zijn eigen hoofd. En geestig genoeg worstelen zijn menselijke planeethoppers en de vreemdsoortige aliens die zij ontmoeten, met suffe, aardse problemen zoals een geblokkeerd toegangspasje of gesteggel met een geliefde over de huishoudelijke taken.

Daar raakt de sciencefiction van Moebius aan het kleinmenselijke theater van Bambie. Dat gaat altijd over de (fysieke) worsteling met de dagelijkse realiteit, waaruit een grootse verbeelding ontsnapping biedt. En daarin is geen zelfverzonnen planeet te ver.

  • Spel Jochem Stavenuiter, Paul van der Laan
  • Spel en poppen Servaes Nelissen
  • Spel en muziek Amber Docters van Leeuwen
  • Vormgeving Hester Jolink
  • Regie en dramaturgie Marijn van der Jagt
  • Vier personen in vreemde zwart-witte kledij staan voor een gestreepte achtergrond
  • Persoon met wit pak, zwarte handschoenen en zwarte bril staat voor gestreepte achtergrond
  • Persoon met vuilniszak als kraag en lepels voor ogen staat voor gestreepte achtergrond
  • Persoon met meerdere brillen op hoofd staat voor gestreepte achtergrond
  • Persoon met witte jurk en grote zwarte hoed tot over de ogen staat voor gestreepte achtergrond

Over Mime­the­a­ter­groep Bambie

Bambie van Paul van der Laan en Jochem Stavenuiter is begonnen in 1995 op de Amsterdamse Mime-opleiding. Sindsdien hebben zij meer dan twintig voor­stel­lingen gemaakt in een fysieke en beeldende thea­ter­stijl. Het lichaam is bij Bambie de spiegel van de diepste angsten en verlangens van de figuren op het toneel. Hun veel te grote gevoelens geven hun gedragingen een absurde, expres­si­o­nis­ti­sche of poëtische uitver­gro­ting. Bambie won verschil­lende prijzen, speelt voor­stel­lingen in binnen- en buitenland en heeft door de jaren heen een trouw en enthousiast publiek opgebouwd. In 2022 werd Anders is een hele normale Zweedse voornaam (6+) een coproductie met Theater Artemis genomineerd voor de VSCD Mime/​Performance Prijs 2022.

Bekijk ons gehele theaterprogramma 

Theaterprogramma

Bekijk ons gehele theaterprogramma 

Benieuwd geworden welke prachtige voor­stel­lingen er nog meer voor de deur staan? Bekijk ons hele thea­ter­pro­gramma hier!

Altijd met korting cultuur beleven in het centrum van Haarlem?

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en nog veel meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop vooral eens hangen in ons Schuurcafé!

Speeldata

Di 24 okt

20:00

Wo 25 okt

20:00

Do 26 okt

20:00