Babs' Woordsalon | Schuur

30 oktober 2021

Theater – Babs Gons en gasten

Babs’ Woordsalon

Woordkunstenaars, schrijvers, rappers, dichters en songwriters strijken neer in Babs’ Woordsalon

Nieuw in de Schuur: Babs’ Woordsalon! In deze show komen performers uit verschillende nesten samen: spoken word artiesten, schrijvers, rappers, songwriters, dichters, activisten en andere woordkunstenaars. Zij worden ontvangen door gastvrouw Babs Gons, pionier op het gebied van spoken word, en de vaste muzikale host Mirte Hartland. Via muziek en woordkunst verkennen zij actuele thema’s.

Het thema van deze editie: Heimwee.

Heimwee, een pijnlijk gemis of het gevoel van verlangen naar huis, naar een geliefde, naar de geborgenheid van het bekende. Velen van ons hadden er als kind wel eens last van maar het houdt daar vaak niet op. We kennen allemaal wel iemand die liever niet op vakantie gaat en ook vele over de wereld rondreizende artiesten beklagen zich regelmatig over heimwee. Er zijn hele muziekstromingen gewijd aan heimwee, zoals de fado en de bossanova en ook in de poëzie is het een geliefd thema.
Heimwee grenst aan melancholie, herbergt een sterk verlangen en Toon Hermans dichtte dat:

Alles is heimwee
wolken en water
alles is heimwee
naar vroeger – naar later

Schrijver Chris Polanen kampte 25 jaar met heimwee naar zijn geboorteland. Erover schrijven hielp en daarom komt hij daarover voordragen bij deze Woordsalon samen met Pelumi Adejumo, Luan Buleshkaj en Lotte Velvet, die allemaal wel iets zeggen en zingen hebben over dit grote gemis.

 • Gastvrouw Babs Gons
 • Muzikale host Mirte Hartland
 • Gasten Pelumi Adejumo, Luan Buleshkaj, Chris Polanen en Lotte Velvet
 • Babs Woordsalon Babs Gons Reinout Bos 3
 • Babs Woordsalon Babs Gons Jean van Lingen
 • Babs Woordsalon Babs Gons Jean van Lingen 8
 • Babs Woordsalon Babs Gons Jean van Lingen 7
 • Babs Woordsalon Babs Gons Jean van Lingen 2
 • Pelumi Adejumo geen fotocredits
 • Luan Buleshkaj
 • Chris Polanen Foto Jan Willem Kaldenbach
 • Lotte Velvet

Over de gasten tijdens deze editie:

Luan Buleshkaj, oftewel de Albanese Amster­dammer uit De Baarsjes”, is woord­kun­ste­naars in de breedste zin van het woord. Hij staat bekend om zijn woord­spe­lingen, ritme en rijmschema’s. Eerder maakte hij naam als batt­le­rapper L‑Deep. Tegen­woordig staat hij met zijn poëzie op gere­nom­meerde podia en trekt hij met zijn solo-thea­ter­voor­stel­ling Leeuwenkind’ door Nederland. In 2020 won hij met deze voor­stel­ling ook een Best of Fringe Award en de Shaffy Cheque tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival. Naast optredens geeft hij ook workshops aan middelbare scholieren.

Pelumi Adejumo is schrijver en dichter. Ze studeert Creative Writing aan ArtEZ en werd begin 2020 door NRC Handelsblad gese­lec­teerd als een van de 101 veel­be­lo­vende kunstenaars in de Lage Landen. Ze stond onder andere op het podium van Into The Great Wide Open, Perdu, Mensen Zeggen Dingen en het Winter­tuin­fes­tival. Daarnaast orga­ni­seerde ze douche­voor­drachten’ in haar studen­ten­huis, schrijft ze thea­ter­stukken, en is ze onder andere gepu­bli­ceerd op Hard/​/​Hoofd en op de blog van uitgeverij Lebowski.

Chris Polanen is schrijver en dierenarts in Amsterdam-Zuidoost. De in Suriname geboren en getogen auteur kwam op twin­tig­ja­rige leeftijd naar Nederland en begon te schrijven om met zijn heimwee naar Suriname om te gaan. Hij schrijft columns en korte verhalen die zowel in Suriname als in Nederland verschijnen, recent onder meer in bloemlezing AfroLit. In 2017 verscheen zijn debuutroman Waterjager. Centaur is zijn tweede roman.

Lotte Velvet woont in Rotterdam en is naast klein­kun­ste­naar ook forensisch psycholoog. Ze schrijft gedichten en thea­ter­tek­sten en speelde in verschil­lende bandjes viool, gitaar en toetsen. Haar helden zijn onder andere Patti Smith, Kate Tempest en Andy Warhol. Ze maakte onderdeel uit van het caba­ret­col­lec­tief CabaRot en studeerde in maart 2019 af bij Studio Selma Susanna in Amsterdam. Ze treedt op als sneldichter en schrijft actuele liedjes voor het programma Andermans Veren. In 2020 won zij de jury- en publieks­prijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Schrijver, performer, host en docent Babs Gons presenteert haar werk o.a. op festivals, in musea, debatcentra en bibli­o­theken. Met Babs’ Woordsalon stond ze eerder op Oerol, Lowlands en in De Melkweg. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur.

Mirte Hartland is singer-songdichter, musicerend woord­kun­ste­naar, taal­goo­che­laar met gitaar.

Speeldata

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.

Meer zoals dit