za 14 januari 2023

Theater – schuur | The Need for Legacy | rightaboutnow inc.

A tribute to Michael Matthews (part one)

De Schuur presenteert in samenwerking The Need for Legacy, RIGHTABOUTNOW INC. een bijzonder programma rond één van de meest markante en originele theatermakers uit het verleden van de Toneelschuur Producties: Michael Matthews.

Matthews kwam in 1984 als twintiger van Amerika naar Nederland, en maakte zijn eerste producties als regisseur bij de Toneelschuur Producties onder de bezielende leiding van oud-directeur Frans Lommerse.

“Michael Matthews was een zeer talentvolle, acteur, regisseur, choreograaf, danser, schrijver, vormgever, scenarist, bewerker en theatermaker. Een multitalent die met een grote dosis humor, intellect en nieuwsgierigheid, de zwaarste onderwerpen dragelijk in een voorstelling kon brengen. Hij zag toneel als persoonlijk uitdrukkingsmiddel van een autonoom kunstenaar. Daarnaast was Michael Matthews vooral een schat van een man,” aldus Frans Lommerse.

Ruim tien jaar later schreef, regisseerde en speelde Matthews in de Toneelschuur zijn imposante en bitterzoete zwanenzang The Monster Trilogy.

In de jaren tussen zijn komst in 1984 en zijn overlijden in Haarlem in 1996 werd hij onmiskenbaar één van de blikvangers van het Nederlandse avantgarde theater. Zijn werk was elegant, interdisciplinair en eclectisch. Hij verbond de Grieken met funk, opera met club cultuur, cult-horror met klaagliederen, en bewoog met evenveel gemak en elegantie in het nachtleven als in de theaterelite. Daarin was hij zijn tijd ver vooruit.

Programma samensteller Marjorie Boston: “Tijdens A tribute to Michael Matthews verdiepen wij ons in het leven en werk van deze unieke en veelzijdige schrijver, danser, dichter en regisseur. Met kleine optredens, lezingen, en gesprekken. Een programma dat al even eclectisch, jong en prikkelend is als Michael Matthews zelf.”

  • A tribute to Michael Matthews is een programma van de Schuur, The Need for Legacy en RIGHTABOUTNOW INC.
  • Met dank aan Allard Pierson, Podiumkunst.net, Beeld en Geluid
  • Artistieke coördinatie Marjorie Boston, Yuen Kwan Lo
  • Onderzoekers The Need For Legacy: Kimberley Smit | Shishani Vranckx | Jonathan Tjin Foe
  • Uitvoerend producent, onderzoek, ondersteuning marketing & p.r. RIGHTABOUTNOW INC.
  • Portretfoto Anja Robertus
  • Scènefoto's HYDE Sanne Peper
  • HYDE 2 sanne peper web
  • HYDE 3 sanne peper web
  • HYDE 1 Sanne Peper def web

Programma

Lezing over Michael Matthews door Maarten van Hinte van RIGHTABOUTNOW INC.

Interview door Ivette Forster met Frans Lommerse, oud-directeur Toneel­schuur / Toneel­schuur Producties en Ina Veen, oud-produc­tie­leider Toneel­schuur Producties

Performance door korte tekst uit repertoire van Michael Matthews door Gustav Borreman en Sherise Strang

PAUZE

Round Table Talk met gasten die Michael Matthews persoonlijk gekend hebben en jonge thea­ter­ma­kers die zijn legacy willen voortzetten. Tafelgasten: Frans Lommerse, Ina Veen, Peter Sas, Frank Wijdenbosch, Kimberley Smit, Gavin Viano, Cherish Menzo en Koos Breukel. Moderator: Ivette Forster. 

Einde zaal­pro­gramma en Afterparty Door­ge­draaid in het Schuurcafé 

Michael Matthews - Coole charme en monumentaal werk

Achtergrondartikel

Michael Matthews - Coole charme en monumentaal werk

Het idee voor A tribute to Michael Matthews ontstond mede na het lezen van dit portret dat Rob Malasch in mei 2021 schreef voor Theaterkrant

A tribute to Michael Matthews zal volgend thea­ter­sei­zoen een vervolg krijgen met een part two. 

We Are Public 

Leden van We Are Public kunnen gratis naar de voor­stel­ling op 14 januari. Graag telefonisch reserveren via 023 – 5173900.

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.