za 10 februari 2024

Solo Dagen

Theater – XILLAN

A Coming Of Rage Ritual in (x) scenes

XILLAN heeft met A Coming Of Rage Ritual in (x) scenes een persoonlijke voorstelling gemaakt over het terugpakken van de kracht in zijn eigen verhaal en in tegenstelling tot in het verleden, ten alle tijde controle hebben over je eigen narratief. Een leven zonder machteloosheid.

Dit is een antwoord op de machteloosheid die hij tijdens zijn jeugd als queer persoon in Suriname heeft ervaren. Als kind en tiener had hij het gevoel dat er een script aan hem werd opgelegd waarin hij nooit het hoofdpersonage was. Wat hij wel en niet mocht zijn en doen werd bepaald door anderen.

De macht en controle die hij ervaart in de performance zijn ook een antwoord op de druk die hij als immigrant in Nederland heeft ervaren: de prestatiedruk, het steeds moeten verhouden tot systemen en instituten die geen inzicht hebben in zijn belevingswereld, de survivor’s guilt die hij voelt als hij denkt aan familie en vrienden in Suriname, de verantwoordelijkheid die hij voelt om bruggen te bouwen hier in Nederland en tegelijkertijd ook terug te geven aan Suriname.

De performance draait om het terugpakken van de kracht in zijn eigen verhaal, en hierbij speelt de ontdekking van Edgar Cairo (en andere queer Surinaamse helden) een grote rol. Hij inspireert hem om te praten in zijn eigen taal en wakkert het gevoel aan om nieuwe werelden te dromen. Omdat hij zelf een gevoel van Surinaamse queer legacy heeft gemist, wil hij verder bouwen op de legacy van de helden die hij nu aan het ontdekken is.

Dit ritueel is een daad van zelfbevrijding, waarbij hij de last van het bruggenbouwen van zich afwerpt, zodat hij nieuwe systemen kan ontwikkelen en nieuwe werelden kan dromen.

Over XILLAN

XILLAN is muzikant, schrijver en storyteller. Geboren en opgegroeid in Paramaribo, waar de culturele diversiteit even weelderig en kleurrijk is als het tropisch regenwoud. Als Surinaamse millennial is hij opgegroeid tussen twee werelden in. Aan de ene kant de Surinaamse cultuur; een rijke mengelmoes met roots in o.a. Afrika, Indonesië en India, die in Suriname nieuwe culturele vormen aannamen. Aan de andere kant groeide hij ook op met de Amerikaanse en Europese helden van zijn ouders; westerse popcultuur.

  • Xillan 53 websize
  • Xillan 46 websize
  • Xillan 38 websize
Solo Dagen

festival

Solo Dagen

9 & 10 februari zie je de beste solo-voor­stel­lingen in de Schuur

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.