The Eyes of Myths

Film – Souleymane Cissé

Yeelen

Verfilming van een oude legende uit de 13e eeuw uit Mali en wordt beschouwd als de mooiste Afrikaanse film ooit.

De film is een Oedipus-verhaal vermengd met magie en speelt zich af in het Mali -rijkdom van de 13e eeuw. Hier volgen we Nianankoro, de zoon van een van de ouderen van de Komo broederschap: een geheime groep die heilige kennis en machten bezit. Ongeduldig om zich in de heilige geheimen van de natuur te verdiepen en om egoïsme en corruptie bij zijn volk te voorkomen, steelt Nianankoro een belangrijke fetisj van de broederschap. De grootste vijand van Nianankoro is zijn eigen vader, een gevaarlijke tovenaar die zijn donkere magie gebruikt om te proberen zijn zoon te vernietigen. Reizend over het droge Bambara, Fulani en Dogon gebied van het oude West-Afrika, staat Nianankoro uiteindelijk oog in oog met zijn vader in een laatste, fatale confrontatie. Souleymane Cissé is een van de meest gewaardeerde filmmakers van Afrika en zijn buitengewone gebruik van landschappen en licht demonstreren in de film zijn unieke en opvallende cinematografische stijl. Yeelen werd door velen beschouwd, waaronder Martin Scorsese, als het meesterwerk van de regisseur. In 1987 ontving Yeelen de Juryprijs van Cannes Film Festival.


Nagesprek

Na de film vindt een nagesprek plaats door Annette Schmidt (Curator Afrika, Tropen Museum) en Vamba Sherif (schrijver en journalist) over Betovering in hedendaags Mali. Annette Schmidt is curator Afrika bij het Tropen Museum. Ze studeerde pre- en protohistory aan de Leiden University, waarin ze archeologisch onderzoek uitvoerde in Mali, West-Africa. Haar affiniteit met Malinese architecturale erfgoed resulteerde in verschillende projecten in het gebied. Vamba Sherif is schrijver en journalist en woont sinds 1993 in Nederland. Hij is schrijver van de roman De Zwarte Napoleon, en zijn autobiografische Ongekende liefde verscheen onlangs. Hij was medesamensteller van de verhalenbundel Zwart, met Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen.

beeld: © trigon-film.org

  • Land Mali
  • Jaar 1987
  • Duur 105 min
  • Taal Bambara en Fula gesproken, Engels ondertiteld
  • Regie Souleymane Cissé
  • Acteurs Issiaka Kane, Aoua Sangare, Niamanto Sanogo
Alle leeftijden
Yeelen
The Eyes of Myths

The Eyes of Myths

In The Eyes of Myths vertonen we in september de beste mythische films, met onder andere vertoning met korte films, animatie, en een kinderfilm met aansluitend een workshop.

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.