Documentaire – Sarah Vos

White Balls on Walls

Het Stedelijk Museum in Amsterdam wil inclusiever en diverser worden maar dat gaat niet zomaar. In White Balls on Walls toont regisseur Sarah Vos van binnenuit hoe de nieuwe directeur Rein Wolfs en zijn team dit maatschappelijk delicate, urgente en ongemakkelijke veranderingsproces aangaan op de werkvloer en binnen de kunstcollectie. Vos onderzoekt het grote ongemak dat ontstaat als een instituut diversiteit nastreeft. Eenmalig te zien in Haarlem!

De leus ‘Meet The Icons of Modern Art’ wordt van de glazen wand van het Stedelijk Museum in Amsterdam afgekrabd. Want wie zijn die iconen van de moderne kunst eigenlijk? Wie bepaalt dat en ten koste van wie? In 2019, toen regisseur Sarah Vos begon te filmen voor deze documentaire, was zo’n 90 procent van de kunst in het Stedelijk gemaakt door witte mannen. Dat moet anders, vinden directeur Rein Wolfs en het Stedelijk Museum. Maar dat dat simpeler gezegd is dan gedaan, blijkt als regisseur Sarah Vos hem en zijn team volgt in hun streven naar meer diversiteit in de collectie en het personeelsbestand.

De camera registreert achter de schermen hoe dit proces ongemakkelijke en schurende vragen oproept. Mag je een schilderij nog ‘De prostituees’ noemen? Moet je bij het beoordelen van kunst naar de huidskleur of het geslacht van de kunstenaar kijken? En hoe ga je om met pers die dat ‘overdreven politiek correct’ noemt? White Balls on Walls is meer dan alleen een kijkje achter de schermen van een museum. Het is een tijdsdocument dat de worsteling weergeeft die veel Nederlandse instellingen en bedrijven momenteel doormaken.

Inleiding op 2 februari

Wij vertonen White Balls on Wall eenmalig op donderdag 2 februari. De vertoning wordt ingeleid door Martin van Engel, expert op het gebied van diversiteit en inclusie, stedelijke jongerencultuur en jongerenparticipatie. Hij was onder meer programmamanager van het vierjarige onderzoeksprogramma Van Gogh Verbindt bij het Van Gogh Museum, waar hij het museum relevant maakte voor Amsterdamse jongvolwassenen met een migratieachtergrond. Zijn drive is het ‘matchen’ van educatieve programma’s met de multiculturele stad. Als lid van de Nederlandse Unesco Commissie zet hij zich in voor het meer zichtbaar maken van cultureel diverse cultuuruitingen. Verder is hij verbonden aan Fonds 21 (commissielid Jongeren en Maatschappij), Museum MORE (raad van advies) en Stichting Include Now, die zich inzet voor inclusiviteit in de marketing en reclamesector.

  • Land Nederland
  • Jaar 2022
  • Duur 90 min
  • Taal Nederlands
  • Regie Sarah Vos
12 jaar
  • White Balls on Walls st 2 jpg sd low
  • White Balls on Walls st 6 jpg sd low
  • White Balls on Walls st 1 jpg sd low

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.