Turn your body to the sun | Schuur

Film – Aliona van der Horst

Turn your body to the sun

Het ongelooflijke verhaal van een soldaat van Tataarse afkomst die in de Tweede Wereldoorlog gevangen werd genomen door de nazi’s. Nu probeert zijn dochter Sana, via zijn dagboeken en verschillende persoonlijke en openbare archieven en registers, het spoor van haar zwijgende vader terug te volgen.

Terwijl ze Sana op haar zoektocht vergezelt, spit regisseur Aliona van der Horst (Liefde is aardappelen) ook filmarchieven uit om sporen te vinden van de miljoenen Sovjetsoldaten die in de vuurlinie lagen van oorlogvoerende dictators; zij die erbij waren maar voor het gemak uit het verhaal over de mondiale oorlog werden weggelaten. Door met gemengde technieken als double-pass, inzoomen en inkleuren zich het archiefmateriaal opnieuw toe te eigenen, zoekt de filmmaker de ziel van het beeld – de kleine, subtiele overblijfselen van een omvangrijke, maar terloops uitgewiste menselijke tragedie. Voorzichtig maar vastberaden ontvouwt zich deze geschiedenis in een film die zestig jaar stilte doorbreekt.

  • Land Nederland
  • Jaar 2021
  • Duur 93 min
  • Taal Russisch gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Regie Aliona van der Horst
Turn Your Body to the Sun still

IDFA Extended

Op The Best of IDFA moeten we zoals gebrui­ke­lijk wachten tot januari, maar vijf hoog­te­punten die gega­ran­deerd géén onderdeel van The Best of IDFA zijn vertonen we tegelijk met het festival in Amsterdam.

We Are Public 

Leden van We Are Public kunnen gratis naar Turn your body to the sun. Graag telefonisch reserveren via 023 – 5173900.

Speeldata

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.

Meer IDFA Extended