Keti Koti

Documentaire – Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan en Toni Alexander

Stones Have Laws

Documentaire Stones Have Laws (Dee Sitonu a Weti) geeft een inkijkje in het leven van de Marrongemeenschap in het binnenland van Suriname.

De film laat orale overleveringen over Afrikaanse voorouderlijke tradities en ontsnappingen aan slavernij zien, en vervlecht deze met nieuwe rituelen. Ook zien we hoe industrieën die de regio ontbossen door grootschalige houtkap en mijnbouw, de krachtige banden van de gemeenschap met het land in gevaar brengen. In geënsceneerde situaties, midden in het bos, langs de rivier of rond een kampvuur, vertellen dorpsoudsten en jonge mannen en vrouwen over de door geesten bezielde natuur en de geschiedenis van hun volk.

De Nederlandse kunstenaars Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan, en de Surinaamse theatermaker Tolin Erwin Alexander hebben de Marrongemeenschap intensief betrokken bij de ontwikkeling van dit bijzondere project. Deze kwam tot stand door een experimenteel proces van collectief script-maken en performance. Het resultaat is een unieke filmische vorm die voorouderlijke tradities vermengt met nieuwe vormen van filmmaken, waarin documentaire, poëzie en theater samenkomen.


Voorfilm Waka Nanga Mi (Evani Gilds, 10 minuten, 2023)

Ewald wordt geconfronteerd met de gevolgen van migratie. Hij ervaart heimwee, de stress van een onzekere toekomst en de druk op succes vanuit zijn moederland. Om de dagen door te komen richt Ewald zich op zijn passie: het repareren van uurwerken. Terwijl hij zich probeert te vestigen in zijn nieuwe land en baan, keert hij naar binnen. Hij leert hoe verweven het heden is met het verleden en de toekomst. Dat het leven niet altijd gaat zoals je plant, maar dat je altijd kracht kunt vinden bij je voorouders.

Nagesprek

Beide films belichten onze band met voorouders, essentieel in de Surinaamse cultuur. Deze band begeleidt en inspireert ons in het heden en helpt ons onze geschiedenis en toekomst beter te begrijpen. Na afloop van de vertoningen gaan we in gesprek met Surinaamse makers Evani Gilds, Grace Stelk en Melvin Stewart, onder leiding van DOP Seretse Fulani, over deze bijzondere verbondenheid.

Dit programma is samengesteld door Ashanti Vreden i.s.m. Pepr en de Schuur.

  • Land Nederland, Suriname
  • Jaar 2018
  • Duur 110 min
  • Taal Saramaccaans, Ndyuka
  • Regie Lonnie van Brummelen, Siebren de Haan en Toni Alexander
  • Stones have laws03 min
  • Image 13135653 min

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.