The Eyes of Myths

Film – Jean Cocteau

Orphée

De oude Griekse Orpheus-mythe wordt op een persoonlijke en betoverende manier in beeld gebracht door de legendarische filmmaker Jean Cocteau

De oude Griekse Orpheus-mythe wordt op een persoonlijke en betoverende manier in beeld gebracht door de legendarische filmmaker Jean Cocteau. De film toont een beroemde dichter Orpheus (Jean Marais) en zijn liefde voor zowel zijn vrouw Eurydice (Marie Déa) als een mysterieuze prinses (Maria Casarès). Op zoek naar inspiratie en zingeving doorkruist de dichter de levende wereld en de onderwereld via een spiegelportaal. Orpheus kan zijn overleden vrouw terugkrijgen op voorwaarde dat hij nooit meer naar haar omkijkt. De gevaarlijke reis om de sterfelijkheid te verslaan en dromen te bereiken is uitdagend. In dit dromerige verhaal vol visuele poëzie zien we Cocteau op het hoogtepunt van zijn carrière en een opmerkelijke rol van Casarès.

Nagesprek

De mythe van Orpheus in jouw liefdesrelatie: bezit of loslaten? Sprekers Blandine Joret (UvA) en Ronald Spijkerman (therapeut) praten over de hoe mensen in liefdesrelaties met elkaar omgaan. De Orpheus-mythe is een liefdesverhaal en roept vragen op over hoe we met onze geliefde mensen en of liefdesrelaties omgaan. Herken jij je in dit verhaal? Moeten we onze geliefden constant beschermen of juist loslaten om de relatie te laten groeien? En wat wil Cocteau ons vertellen met zijn filmversie? We nemen film als uitgangspunt om de betekenis van deze mythe in ons dagelijks leven te bespreken.

Blandine Joret is Assistant Professor Media and Culture bij de opleiding Media Studies van de UvA. Ze is specialist op het gebied van Franse film na de Tweede Wereldoorlog en van mythen in cinema. Met haar werk heeft zij o.a. de Griekse figuur Icarus in film en mythologie onderzocht in een maatschappelijke en politieke context. Ronald Spijkerman is coach en therapeut en leert mensen duurzame relaties aan te gaan aan. Dit doet hij aan de hand van de methode “De Reis Van De Held”, origineel van Joseph Campbell en later door Christoffel Vogler in 12 fases verdeeld, gebaseerd op de rode draad die door verhalen en mythen loopt.

Moderator van het nagesprek: Bahram Sadeghi: werkt als freelance regisseur en presentator. Daarnaast schrijft Sadeghi voor verschillende landelijke bladen en organiseert hij debatten.
  • Land Frankrijk
  • Jaar 1950
  • Duur 95 min
  • Taal Frans gesproken, Engels ondertiteld
  • Regie Jean Cocteau
  • Acteurs Jean Marais, François Périer, María Casarès, Juliette Gréco, Roger Blin, Henri Crémieux, Edouard Dermithe, Jacques Varennes, Pierre Bertin, Marie Déa
Angst
Orphée2
The Eyes of Myths

The Eyes of Myths

In The Eyes of Myths vertonen we in september de beste mythische films, met onder andere vertoning met korte films, animatie, en een kinderfilm met aansluitend een workshop.

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.