4 en 5 mei

Film – Jane Wells

Here Lived

Aangrijpende documentaire over het kunstproject Stolpersteine, het grootste gedecentraliseerde monument voor de slachtoffers van de Nazi's.

In meer dan dertig Europese landen zijn de Stolpersteine te vinden: vierkante betonblokken met een bronzen gedenkplaatje, geplaatst bij de laatste vrijwillige woning van Nazi-slachtoffers. Iedere steen werd geplaatst op verzoek van hun overlevende familieleden en representeert een grote emotionele connectie tussen het heden en de horror van het Nazi-tijdperk.

In documentaire Here Lived maken we kennis met kunstenaar Gunter Demnig, initiatiefnemer van het project. Samen met hem duikt de film dieper in de verhalen achter de stenen en de constructie en impact van de gedenkstenen. Daarbij ligt de focus op de levens van gewone mensen zoals Henriëtte Pimentel, een Nederlandse lerares die haar leven waagde om stiekem Joodse kinderen naar onderduikfamilies te transporteren.

Here Lived is een liefdevolle film over het (her)ontdekken van verhalen, het herstellen van narratieven en de onmetelijke pijn die nog steeds aan deze geschiedenis verbonden is, en een ode aan de eeuwigdurende kracht van compassie en solidariteit. Op 4 mei eenmalig te zien in de Schuur in het kader van Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet. Burgemeester Jos Wienen is hierbij aanwezig en geeft een inleiding.

  • Duur 79 min
  • Taal Engels en Nederlands gesproken, zonder ondertiteling
  • Regie Jane Wells
  • Herelived1
  • Herelived2

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.