Film – Pierre Földes

Blind Willow, Sleeping Woman

Betoverende film gebaseerd op de magisch-realistische verhalen van Haruki Murakami. Bijzondere vertoning op zaterdag 1 april!

Een jonge vrouw mag een wens doen. Een praatgrage kikker wil samen met een verlegen accountant Tokyo redden. En een melancholieke man moet plots op reis om een mysterieuze doos te bezorgen. Zijn vrouw heeft hem net verlaten en zijn kat is kwijt. Dromen sijpelen de realiteit binnen.

Murakami is een van de meest geliefde schrijvers van de hedendaagse wereldliteratuur. Zijn hoofdpersonen zijn op zoek naar hun plek in de wereld, naar verloren liefdes en de zin van het leven. En zelden gebeurt dat meeslepender, spannender en fascinerender dan in zijn verhalen. In zijn universum lopen realiteit en fantasie volkomen vanzelfsprekend in elkaar over. Er zijn prachtige speelse filosofische overpeinzingen. Katten lopen weg. Jazz staat op. Een reuzeworm veroorzaakt aardbevingen. Er wordt pasta gekookt en de oorschelpen van vrouwen blijven fascineren.

Componist/regisseur Pierre Földes besefte dat deze magisch-realistische wereld zich perfect leent voor animatie. Hij schreef zelf een scenario waarin hij zes van Murakami’s verhalen tot één geheel weeft en bedacht hiervoor een geheel eigen, unieke visuele stijl helemaal toegesneden op Murakami’s ideeënwereld. Waarop de schrijver vervolgens zijn zeer zeldzame toestemming gaf. De film houdt de balans tussen existentialisme en ironie en dat vleugje absurditeit zo kenmerkend voor deze schrijver.

Bijzondere vertoning op zaterdag 1 april

Als inleiding op de film Blind Willow, Sleeping Woman, bespreekt filosoof Ype de Boer enkele aspecten van Murakami’s werk die zijn verhalen overstijgen en iedere mens aangaan. Je hoeft geen kenner te zijn om binnen enkele pagina in de wondere sfeer van Haruki Murakami’s fictie gezogen te worden. Een wereld waar droomgebeurtenissen echte gevolgen hebben, schaduwen afsplijten en twee meter grote kikkers Tolstoj citeren. Eenmaal binnen, geraak je er wel lastig weer uit: hele scharen liefhebbers beklagen het gevoel van heimwee als ze een tijd geen (nieuwe) Murakami lezen. Maar hoe kan het nu dat zulke eigenzinnige verhalen mensen over de hele wereld weten te raken?

Dr. Ype de Boer is filosoof aan de Radboud Universiteit. In 2017 schreef hij het boek Murakami en het gespleten leven, een filosofische ontvouwing van de fictie van Haruki Murakami. Van hem verscheen ook Het erotisch experiment (2019), een filosofische verkenning van de betekenis en waarde van seks in de hedendaagse maatschappij.

 • Land Frankrijk, Nederland
 • Jaar 2022
 • Duur 108 min
 • Taal Engels, Nederlands ondertiteld
 • Regie Pierre Földes
 • Acteurs Michael Czyz (Stem), Jesse Noah Gruman (Stem), Shoshana Wilder (Stem)
12 jaar Grof taalgebruik Roken, alcohol en drugs
 • Blind Willow Sleeping Woman st 6 jpg sd low
 • Blind Willow Sleeping Woman st 2 jpg sd low
 • Blind Willow Sleeping Woman st 1 jpg sd low
 • Blind Willow Sleeping Woman st 4 jpg sd low
 • Blind Willow Sleeping Woman st 5 jpg sd low

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.