Mixed-media met gebouwen en oranje achtergrond

16 april 2024

Herdenken in de Schuur

De Schuur heeft ook dit jaar speciale program­me­ring in het kader van de Nationale Herdenking; met Ik zie alleen maar lente een eigen nieuwe voor­stel­ling met het Haarlemse Stek en jongeren uit de regio, een nieuwe thea­ter­pro­ductie van Stichting Thema’s en speciale vertoningen van de docu­men­taire Here Lived, in het kader van Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet. 

Meer over thea­ter­voor­stel­ling Ik zie alleen maar lente 

Op 4 mei speelt Ik zie alleen maar lente een voor­stel­ling van Thea­ter­broed­plaats STEK in samen­wer­king met Theater na de Dam en de Schuur. Vijftien jongeren uit de regio staan hierbij stil bij het begrip vrijheid. Ik zie alleen maar lente komt voort uit het jaarlijkse thema van Theater na de Dam Wat we niet willen zien’. Op basis van interviews die de jongeren af zullen nemen bij senioren uit de regio, wordt de voor­stel­ling gemaakt. De jongeren zullen zelf teksten schrijven, scène­ma­te­riaal maken en nadenken over geschikte kostuums, muziek en decor. Een belangrijk onderdeel van deze voor­stel­ling is het context­pro­gramma. Tijdens of na de voor­stel­ling zullen de bezoekers een kleine maaltijd ontvangen en in gesprek gaan met elkaar en de spelers. De Schuur­jon­geren, jonge ambas­sa­deurs van de Schuur, zullen een nagesprek faciliteren.

Meer over docu­men­taire Here Lived 

Aangrij­pende docu­men­taire over het kunst­pro­ject Stol­per­steine, het grootste gede­cen­tra­li­seerde monument voor de slacht­of­fers van de Nazi’s. In meer dan dertig Europese landen zijn de Stol­per­steine te vinden: vierkante beton­blokken met een bronzen gedenk­plaatje, geplaatst bij de laatste vrijwillige woning van Nazi-slacht­of­fers. Iedere steen werd geplaatst op verzoek van hun overlevende fami­lie­leden en repre­sen­teert een grote emotionele connectie tussen het heden en de horror van het Nazi-tijdperk. Op 4 mei eenmalig te zien in de Schuur in het kader van Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet.

  • Mixed-media met gebouwen en oranje achtergrond
  • Tafel en stoelen in donkere kamer
  • Rozen rondom gedenkstenen

Meer over thea­ter­voor­stel­ling Nummer 9 in het Achterhuis

17 acteurs van het Haarlemse Stichting TheMa’s maken onder leiding van regisseur Marijke Kots een voor­stel­ling over de bewoners van het Achterhuis. Met passende muziek, beeld en geluid nemen de makers het publiek anno 2024, precies 80 jaar na het verraad, mee in het leven van de mensen in het voorhuis als de bewoners achter de boekenkast. 

Programma

Geen voorstellingen gevonden met de geselecteerde filters.