wo 2 oktober 2024

Theater – Theaterproductiehuis Zeeland in coproductie met Likeminds

Water vergeet niet

Water vergeet niet is een muzikale theatervoorstelling over pijnlijke herinneringen en verloren dromen die de zee in zich bewaart. Over de littekens die de eeuwenlange slavenhandel door de Zeeuwen heeft veroorzaakt, maar ook over het verzet van vier sterke zwarte vrouwen die vanuit Zeeland voor hun rechten vechten.

Over theatervoorstelling Water vergeet niet

In Water vergeet niet volgen we de Zeeuwse Frederique in haar strijd om een herdenkingsmonument voor de slavernij op de boulevard van Vlissingen te plaatsen. Vlissingen is de stad van haar eerste zoen, de stad waar zij tot rust komt bij de zee en waar zij voor altijd zal blijven wonen. Maar als zij door het centrum van Vlissingen loopt, ziet zij de trotse herenhuizen die gebouwd zijn met het geld dat over de rug van haar voorouders is verdiend.

De strijdvaardigheid van Frederique wordt verweven met het verhaal van drie vrouwen en hun zoektocht naar vrijheid in de 18e eeuw. De dappere Leonora die op een dag besluit te ontsnappen aan de vrouw die haar haar eigendom durft te noemen en in Zeeland terechtkomt. De standvastige Eva die met opgeheven hoofd naar de schepenen in Middelburg gaat, om haar vrijheid op te eisen. En de jonge Tannetje Vrijheid die de hele wereld heeft gezien en een paar jaar heeft geheerst over de Zeeuwse straten. Hun moed galmt nog elke dag over de eilanden van Zeeland.

  • Regie, tekst & concept Koen Verheijden
  • Dramaturgie, begeleiding Liet Lenshoek
  • Spel Elke Boonstra
  • Compositie & livemuziek Sharon Harman
  • Liedteksten Anne-Fay Kops
  • Scenografie Tim Vermeulen
  • Duur +- 70 minuten
  • Website Likeminds
  • Muzikanten in blauwe kleding op podium
  • Vrouw in blauw pak op podium

Over thea­ter­maker Koen Verheijden

Koen Verheijden (Breda, 1994) is in 2020 afge­stu­deerd aan de Toneel­aca­demie van Maastricht. Hij werkt als regisseur en schrijver bij (o.a.) Thea­ter­pro­duc­tie­huis Zeeland, Het Nationale Theater, Theater Oostpool, Toneel­schuur Producties, Likeminds en Bloos. In 2021 won hij de Piket Kunstprijs in de categorie theater. Verheijden vertrekt vaak vanuit historische gebeur­te­nissen. Door middel van de geschie­denis probeert hij zich te verhouden tot het heden en huidige maat­schap­pe­lijke problemen. Zijn werk heeft een sterk maat­schap­pe­lijk inslag en wordt gekenmerkt door voor- en tegen­stemmen naast elkaar te laten bestaan, zonder voor­oor­delen. Zijn signatuur is te herkennen aan een frag­men­ta­ri­sche, poëtische en melan­cho­li­sche stijl. 

Meer theater

Theaterprogramma

Meer theater

Benieuwd welke thea­ter­voor­stel­lingen nog meer in de Schuur te zien zijn?

HET MEEST CULTURELE UITJE IN HET CENTRUM VAN HAARLEM

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop van je theater- of filmbezoek vooral gezellig napraten in ons Schuurcafé!

Tickets

Wo 2 okt

20:00