Vrouwen in Troje | Schuur

30 november 2022

Theater – Dood Paard

Vrouwen in Troje

In de klassieke vertellingen over de Trojaanse oorlog staan de mannelijke helden centraal, ‘Vrouwen in Troje’ portretteert de vrouwen in de belegerde stad. Hoe kijken zij tegen deze eindeloze, zinloze oorlog aan? Wat zijn hun ambities, visies, hun angsten, verlangens, hun frustraties en woedes?

Centrale figuur is Cassandra, dochter van Priamus en Hecuba. Zij krijgt van de god Apollo de gave om de toekomst te voorspellen. Maar omdat zij het bed niet met hem wil delen, zorgt hij ervoor dat niemand haar voorspellingen gelooft. Dat wreekt zich wanneer ze aankondigt dat er rampen in het verschiet liggen, Cassandra wordt zelfs beschimpt en uitgelachen als ze voorspelt dat Troje dreigt te vallen en het houten paard een list is. ‘Vrouwen in Troje’ gaat over de onderbelichte rol van vrouwen in de geschiedschrijving.

  • Tekst Tiago Rodrigues
  • Spel Kuno Bakker, Manja Topper

Over Tiago Rodrigues

Tiago Rodrigues is een toon­aan­ge­vende inter­na­ti­o­nale thea­ter­maker en sinds kort artistiek leider van het Festival d’Avignon. Recente werken van hem zijn By Heart, Antony and Cleopatra, Bovary, The way she dies en Sopro, gemaakt op het Festival d’Avignon. Hij combineert waar­ge­beurde verhalen met fictie, herschrijft klassiekers en bewerkt romans. Rodrigues schrijft voor en in samen­wer­king met de acteurs en is altijd op zoek naar een poëtische vertaling van de werke­lijk­heid. Dood Paard en Rodrigues maakten in 2011 The Jew of Malta van Christopher Marlowe. Nu schrijft hij speciaal voor Dood Paard het nieuwe stuk Vrouwen in Troje.

Speeldata

Wo 30 nov

20:00