Stories @ Schuur: De Memers | Schuur

Theater – De Nieuwe Oost / Booi Kluiving

Stories @ Schuur: De Memers

Laat je meevoeren in de wonderlijke wereld van memes: van politieke tot wholesome memes, en van relatable tot edgy dank. Een voorstelling voor doorgewinterde shitposters én voor mensen die nog uit het analoge tijdperk komen.

De Memers is een ode aan al die typerende plaatjes online; memes. Kluiving onderzoekt deze grappige plaatjes die zich razendsnel verspreiden via reddit, facebook en instagram en maakt de vertaalslag naar het theater.

De Memers is een queeste van helden en anti-helden binnen het koninkrijk dat we Het Internet noemen. Waarin creativiteit en digitale mogelijkheden strijden tegen censuur en controle. Het theater wordt een digitaal-analoog lab waarin geknipt en geplakt wordt maar ook fysiek gespeeld en digitaal gecreëerd. De Memers maakt de typische dynamiek van constante deconstructie, transformatie en verspreiding van creatieve content (zoals de meme) op het internet zichtbaar. Met De Memers creëert Booi een eigenzinnig avontuur in zijn ‘digitale Memesphere’ op de theatervloer.

“Na KEK (2018), weet Kluiving ook nu weer zijn fascinatie voor online subculturen en gebruiken naar een helder doorgevoerd theatraal concept te vertalen. Daarachter schuilt een universele exploratie over betekenis geven en betekenisvol zijn.” - Sander Janssens Theaterkrant over Let’s Play.

  • Concept, regie en tekst Booi Kluiving
  • Concept & technische ontwikkeling Wieke van Rosmalen
  • Scenografie &gGrafische Vormgeving Kars van den Heuvel
  • Spel Lindsay Zwaan, Maurice Vonk, Wieke van Rosmalen & Brent de Vries
  • Dramaturgie Pol Eggermont
  • Digitale Dramaturgie Ioana Stanescu
  • Technisch Advies Gertjan Biasino
  • Rekwisieten Thomas de Wit
  • Artistieke begeleiding Eve Hopkins
Sfeerbeeld de memers wieke van rosmalen lowres

Over Booi Kluiving

Booi Kluiving (Amsterdam, 1994) studeerde in 2018 af aan de Toneel­school Arnhem. Hij maakt theater over digitale cultuur en al haar subculturen en niches. Vanuit zijn persoon­lijke fascinatie onderzoekt hij de commu­ni­catie in deze werelden en de invloed hiervan op de populaire cultuur. Hierbij zoekt Kluiving ook naar nieuwe vormen van vertelling en gebruikt hij elementen die hij in deze online werelden aantreft. In 2018 maakte hij de voor­stel­ling KEK: een voor­stel­ling over de inter­net­ge­ne­ratie die zich niet begrepen voelt. In 2020 maakte hij de voor­stel­ling Let’s Play, waarin hij via games de betekenis van spel onderzocht.

Speeldata

Di 15 mrt

20:00
Vanaf 8 feb

Meer zoals dit