za 25 mei 2024

Creative Access Lab

Theater

Prik­kel­work­shop door Schweigman&

Workshop door Schweigman& waarin zintuigelijke theateroefeningen centraal staan.

Nederlandse Gebarentolk en Speaksee* aanwezig

Tijdens de Prikkelworkshop maak je kennis met het fenomeen zintuiglijke prikkelverwerking. Een kerndocent van theatergezelschap Schweigman& neemt je mee in theatrale en zintuiglijke oefeningen, waarbij je aan den lijve ervaart wat prikkelverwerking voor jou betekent. En ontdek je hoe dit voor een ander heel verschillend kan zijn. De een heeft veel of sterke prikkels nodig, de ander is gebaad bij weinig en rustige stimulatie.

Vanuit een theatrale invalshoek hebben we de mogelijkheid in verschillende belevingswerelden te duiken. Want iedereen heeft een eigen prikkelverwerking en dus een unieke perceptie van de wereld. Vanuit de werkwijze van theatergezelschap Schweigman&, waarbij nieuwsgierigheid en plezier sleutel zijn tot een open en onderzoekende houding, ontdekken en spelen we samen. 

* Speaksee (gepatenteerd) is het eerste microfoonsysteem dat groepsgesprekken nauwkeurig kan transcriberen op tablet of mobiel.

Interessant voor

Professionals in de cultuursector, studenten/opleidingen, prikkelgevoelige mensen. Mensen met interesse in prikkelverwerking.

  • Productie New Pack Inclusion Creators, Toneelschuur Producties, Schuur Haarlem
  • Workshop Schweigman&
  • Voertaal Nederlands
  • Duur 10:00 tot 15:00 uur
  • Kosten €13,50 (normaal) & €11 (studenten)
  • Schweigman s1920x1080
  • SCHWEIGMAN RGB ZWART
  • 230531 Schewigman
  • SCHWEIGMAN RGB ZWART

Over Schweigman&

Thea­ter­ge­zel­schap Schweigman& biedt een alternatief op de pres­ta­tie­maat­schappij. Ze zijn ervan overtuigd dat we meer moeten vertrouwen op de kracht van ons lichaam en de intuïtie. In de verbinding met onszelf en de ander scheppen we ruimte voor de verbeelding en voelen we ons geborgen.

Met hun werk brengen zij een ode aan de veerkracht van de mens. Juist door angsten en verlangens recht in de ogen te kijken, kun je onderzoeken wie je bent en hoe dichter tot elkaar te komen. Ze creëren een setting waarin ze de zintuigen zachtmoedig ontregelen en het publiek verleiden om zekerheden los te laten. Ze spelen een spel met de waarneming en gooien bestaande verwach­tingen overhoop.

Schweigman& daagt de bezoeker op een speelse manier uit om uit diens comfortzone te komen en zo door te dringen tot een diepere laag. Ze stimuleren de verwon­de­ring en de kwets­baar­heid, en raken daarmee aan het universele dat ons bindt. De ervaring is voor iedereen anders, maar zoals een journalist ooit schreef: zelfs de stugste toeschouwer wordt geraakt.”

Boukje Schweigman is oprichter en artistiek directeur van Schweigman&. Zij studeerde in 2003 af aan de Mime­o­p­lei­ding van de Thea­ter­school in Amsterdam (AHK), daar ontwikkelde zij al een eigen hand­te­ke­ning’, die extra vleugels kreeg in de samen­wer­king met Theun Mosk, met wie ze haar afstu­deer­voor­stel­ling Benen maakte. In haar afstu­deer­jaar won Boukje de Ton Lutz prijs 2003 én de Top Naeff prijs 2003 naast een aantal andere buiten­landse onder­schei­dingen. Het werk van Boukje Schweigman& wordt in binnen- en buitenland vertoond. Meerdere voor­stel­lingen zijn genomineerd voor de VSCD mimeprijs. Deze prijs kreeg zij voor Spiegel in 2012 en voor For the /​me being in 2018. 

Creative Access Lab

13 mei t/m 5 juni 2024

Creative Access Lab

Toekomstig artistiek leiders van Nederland gaan aan de slag om hun werk radicaal toegan­ke­lijk te maken

Aanmelden voor dit programma

Het Creative Access Lab bestaat uit een profes­si­o­nals en een openbaar programma. Om je aan te melden voor het profes­si­o­nals programma vragen we je een formulier in te vullen. Dit helpt ons in het zorgvuldig voor­be­reiden van de programma’s en voor jouw komst.

Voor wie? Het profes­si­o­nals programma is bedoeld voor mensen met een beperking en mensen die binnen hun werkveld aan de slag willen met het thema toegan­ke­lijk­heid in de breedste zin van het woord.

Hulp bij invullen Voor mensen die assistentie nodig hebben staan wij klaar. Laat het ons weten en dan helpen we je graag verder.

Contact

E‑mail: welkom@​schuur.​nl

Telefoon: 023 – 51 73 900 (maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 – 17.00)

Whatsapp: 06 — 42 19 08 46 (maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 – 17.00)

Meer algemene informatie over toegan­ke­lijk­heid in de Schuur is hier te vinden.

Tickets

Za 25 mei

10:00
Studio's Toneelschuur Producties