31 jan1 feb 2025

Muziektheater – Orkater

Orchestra Soledad

Orchestra Soledad kijkt als een droom. Met koorzang en klassieke pianomuziek wordt de binnenwereld van een vrouw vormgegeven die in een sociaal isolement is geraakt.

Over muziektheatervoorstelling Orchestra Soledad

Na de dood van een dierbare is een vrouw in de rouw. Ze raakt stap voor stap afgezonderd van de drukke wereld, waar zij ooit zo moeiteloos deel van uitmaakte. Steeds vaker merkt ze dat deze haar niet langer past. Om haar heen wordt het steeds stiller en leger, maar binnenin haar is het druk. Ze probeert terug te halen hoe het was om er nog wél bij te horen. Een koor brengt haar herinneringen ten gehoor; gesprekken en ontmoetingen die hebben plaatsgevonden… of toch niet? En wie is die schim die haar achtervolgt? In haar terugkerende dromen hoort ze haar dierbare virtuoos pianospelen, maar het spel wordt steeds anders, steeds kaler, steeds leger.

Orchestra Soledad is een zacht pleidooi van theatermaker Mattias Van de Vijver en schrijver Esther Duysker om mensen te omarmen die geestelijk in nood zijn. Hoe reik je een helpende hand? En hoe herken je die hand als de wereld je vreemd voorkomt?

  • Regie Matthias van de Vijver
  • Tekst Esther Duysker
  • Spel en muziek Reinout Scholten van Aschat, Lotte Driessen, Sem Abelskamp, Lara Bakker, Shanaya Dap, Serah Doku Meijboom en Django Gantz
  • Compositie Mattias Van de Vijver, Reinout Scholten van Aschat
  • Dramaturgie Liet Lenshoek
  • Website Orkater

Over de makers van de theatervoorstelling

Esther Duysker is schrijver. Bij Orkater begon zij in 2017 als Nieuwkomer binnen het collectief Sir Duke (o.a. De Blackout van 77). Daarnaast bewerkte ze o.a. het succesvolle Othello (HNT) en recent schreef ze het bejubelde The Story of Travis (TR en Well Made Productions). Mattias Van de Vijver begon in 2013 als Nieuwkomer bij Orkater binnen het collectief Lars Doberman (o.a. Een Bebop Verhaal en De Familie Mansøn). Deze laatste voor­stel­ling werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Thea­ter­ma­kers­prijs. Beide voor­stel­lingen stonden op het Nederlands Theater Festival. Reinout Scholten van Aschat maakte onderdeel uit van het Nieuw­ko­mers­col­lec­tief Lars Doberman en speelde recent in Orka­ter­voor­stel­ling Ground Floor. Reinout speelt naast toneel in films (o.a. Johan, Beyond Sleep en De Heineken Ontvoering). Voor deze laatste film ontving hij het Gouden Kalf voor beste acteur. Lotte Driessen is actrice en zangeres en speelde o.a. bij Toneelgroep Oostpool en Toneelgroep Maastricht. 

Over muziek­the­a­ter­ge­zel­schap Orkater

Orkater is al vijftig jaar hét muziek­the­a­ter­ge­zel­schap van Nederland, waar verhalen worden verteld die nu belangrijk zijn en waar muziek evenveel waarde heeft als taal. Orka­ter­pro­duc­ties zijn direct, gevoelig, gewaagd en gul. 

Meer theater

Theaterprogramma

Meer theater

Benieuwd welke thea­ter­voor­stel­lingen nog meer in de Schuur te zien zijn?

HET MEEST CULTURELE UITJE IN HET CENTRUM VAN HAARLEM

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop van je theater- of filmbezoek vooral gezellig napraten in ons Schuurcafé!

Tickets

Vr 31 jan

20:30

Za 1 feb

20:30