do 4 mei 2023

4 en 5 mei

Theater

Gratis lezing De Schuur: ooit de Synagoge’

De Schuur: ooit de Synagoge. Alexander de Bruin, historicus verbonden aan het Noord-Hollands Archief, vertelt 4 mei om 14.00 uur in de Schuur over de geschiedenis en het vooroorlogse Joodse leven in en om deze Synagoge van Haarlem voor en in de oorlog. De lezing is gratis te bezoeken.

Lezing over de Schuur als Synagoge

Oorlog en bezetting: in Nederland lijkt het lang geleden, maar het is niet ver weg. Dat maakt het belangrijk de herinnering tastbaar te houden wat oorlog is en met mensen doet. Daarom doet de Schuur – de plek waar destijds de Synagoge stond – op 4 mei ‘s middags mee met het programma ‘Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet’. Een programma waarin nabestaanden, getuigen of onderzoekers vertellen over de Haarlemmers die in de Tweede Wereldoorlog door de naziterreur zijn vermoord of omgekomen en gezinnen die uiteen zijn gereten: omdat ze Jood waren, verzetsstrijder of communist.

Tot 1841 doet een huis aan het Goudsmidspleintje dienst als Synagoge voor de Joodse gemeenschap van Haarlem. In dat jaar wordt op de plaats van de huidige Schuur een nieuwe Synagoge gebouwd. Die biedt eerst plaats aan een kleine 200 mensen en wordt in 1896 aanmerkelijk uitgebouwd, tot circa 350 plaatsen. In 1941 viert men er nog, gezien de omstandigheden op sobere en ingetogen wijze, het eeuwfeest. Twee jaar later wordt de Synagoge door de Duitsers ontwijd. Daarna maakt het gebouw deel uit van het complex van de drukkerij van Joh. Enschede, als opslagruimte. Op 11 april 1953 brandt het pand af. Nu is de gevelsteen die in de Schuur is ingemetseld het enige dat ter plekke aan de voormalige Synagoge herinnert.

GRATIS IN DE SCHUUR

Dit evenement is gratis te bezoeken. We zouden het fijn vinden als je je aanmeldt via de ticketlink.

Meld je hier aan

Interieur synagoge lezing open joodse huizen
Een lepeltje vrijheid

Meer op 4 mei: theater over vrijheid

Een lepeltje vrijheid

Op 4 mei speelt er ook een voor­stel­ling over vrijheid in de Schuur. Een groep jonge spelers verdiept zich samen met de thea­ter­ma­kers van thea­ter­broed­plaats STEK in de waarde van vrijheid, één van de belang­rijkste levens­be­hoeftes van de mens.

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.