vr 23 mei 2025

Interdisciplinair – Esther Apituley

Hoezo Bach?!

De muziekvoorstelling Hoezo Bach?! gaat over twee charismatische biculturele vrouwen die elkaar op scherpe en humorvolle manier uitdagen over hun passie voor muziek, maar ook hun achtergrond, Moluks en Surinaams. Beiden zijn opgegroeid met de westerse cultuur, maar doordrenkt met de cultuur van hun voorouders. Dan neemt Johann Bach het geheel over.

Over voorstelling Hoezo Bach?!

Van de Matheus Passie tot een jazzballad, van filmmuziek tot hedendaagse componisten. Alle componisten zijn beïnvloed door de grootste componist ooit. Johann Sebastian Bach. In een eigenzinnige mix van musiceren en interviewen, wordt de toeschouwer geprikkeld om actief mee te denken. Want die Bach, kan dat nog?

Altvioliste Esther vertelt tijdens deze voorstelling over haar passie Bach en waarom die ene noot zo schitterend en onontkoombaar klinkt. Journalist Noraly Beijer lokt en daagt Apituley uit, vraagt Esther waarom juist deze componist, en zoekt de grenzen bij haar op. Langzaam raakt de violiste geïrriteerd en beseft de interviewer dat ze beet heeft. De dialogen vliegen alle kanten op, net als de muziek. Actuele onderwerpen worden niet geschuwd, maar Bach en de muziek overwinnen.

Marnix Dorrestein en Xander Vrienten, allebei groot bewonderaars van Bach, zijn spelers uit de band van Jett Rebel en Trijntje Oosterhuis. Ze reflecteren vanuit hun eigenzinnige manier op Bach en nemen Esther en Noraly daarin mee.

  • Altviolist Esther Apituley
  • Interviewer Noraly Beijer
  • Gitarist Marnix Dorrestein
  • Basgitarist Xander Vrienten
  • Tekst dialogen interview Don Duyns
  • Arrangementen Marnix Dorrestein
  • Eindregie Titus Tiel Groenestege
  • Vrouw met rode kleding lacht in camera
  • Vrouw leunt in autodeur met kussen van Bach
Meer theater

Theaterprogramma

Meer theater

Benieuwd welke thea­ter­voor­stel­lingen nog meer in de Schuur te zien zijn?

HET MEEST CULTURELE UITJE IN HET CENTRUM VAN HAARLEM

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop van je theater- of filmbezoek vooral gezellig napraten in ons Schuurcafé!

Tickets

Vr 23 mei

20:30