58 februari 2025

Muziektheater – Orkater/De Nieuwkomers: UMA

Burning Sweetgrass

In deze beeldende en fysieke voorstelling gaat Nieuwkomerscollectief UMA de strijd aan met het onvermijdelijke. Want hoewel ieder mens onverhoopt met de dood te maken krijgt, geven we in Nederland onze sterfelijkheid het liefst zo min mogelijk ruimte in ons leven.

Over muziektheatervoorstelling Burning Sweetgrass

UMA gaat in Burning Sweetgrass dit grote onderwerp te lijf met meerstemmige samenzang en opzwepende dans, om zo een antwoord te vinden op de allesomvattende vraag: hoe kunnen we leven met de dood?

Hakkelende gesprekken in de aula, gefluister bij de cake en koffie, een slideshow met foto’s waarbij niemand weet of hardop huilen gepast is; mensen gedragen zich zelden zo ongemakkelijk als op een begrafenis. Wat is de rijkdom of armoede van de rituelen die we hebben gecreëerd rondom de dood? Hoe verhoudt de ingetogen, soms humoristisch gekaderde Hollandse nuchterheid zich ten opzichte van andere culturen zoals de Creoolse en Indonesische? Waar ben je als je sterft en welke rol spelen de gestorvenen in de levens van de levenden? In een uiterst fysieke voorstelling die muzikaal geïnspireerd is door gamelan, orgelmuziek en Japanse reclametunes, neemt UMA het publiek mee op een reis naar de dood.

  • Spel, zang, tekst en muziek UMA: Jamie Grant, Cripta Scheepers, Carmen van Mulier, Jimmi Hueting
  • Regie Joost van Hezik
  • Kostuums Sjo Schütt

Over de makers 

UMA maakte in 2022 haar debuut binnen het talen­t­ont­wik­ke­lings­pro­gramma Orkater/​de Nieuwkomers met Oroonoko. Het muziek­the­a­ter­col­lec­tief combineerde hierin sterk uiteen­lo­pende muzikale genres; Engelse hofmuziek, Surinaamse kawina en elek­tro­ni­sche beats en liet deze organisch in elkaar overvloeien.

Over Orkater/​De Nieuwkomers 

Binnen het talen­t­ont­wik­ke­lings­pro­gramma Orkater/​De Nieuwkomers zetten jonge musici en thea­ter­ma­kers hun ideeën om in muziek­the­a­ter­pro­duc­ties. Burning Sweetgrass is de 28e productie binnen Orkater/​De Nieuwkomers. 

Meer theater

Theaterprogramma

Meer theater

Benieuwd welke thea­ter­voor­stel­lingen nog meer in de Schuur te zien zijn?

HET MEEST CULTURELE UITJE IN HET CENTRUM VAN HAARLEM

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop van je theater- of filmbezoek vooral gezellig napraten in ons Schuurcafé!

Tickets

Wo 5 feb

20:00

Do 6 feb

20:00

Vr 7 feb

20:00

Za 8 feb

20:00