zo 18 juni 2023

Theater – Sem Anne van Dijk

Anemoon­be­wo­ners

Sem Anne van Dijk schrijft een nieuwe toneeltekst volledig in Nederlandse Gebarentaal over een vader, zoon en dochter in een uit evenwicht geraakt doof gezin, na de verdwijning van de moeder.

In een vacuüm van tijd moet het gezin niet alleen worstelen met het besef dat er een kans is dat moeder niet meer terugkomt, ook moet het als auditief beperkte community zich proberen te verbinden met verschillende horende instanties. De politie, slachtofferhulp, televisieploegen voor de deur en zelfs hun dorpsgenoten - het zijn horende machten waar het gezin nauwelijks tot nooit mee te maken heeft gehad. Geen van de instanties en de mensen die ze tegenkomen heeft er ooit rekening mee gehouden dat er ook mensen zijn die geen geluid kunnen registreren. Bij de politie is er geen tolk, niemand beheerst Gebarentaal in het dorp en de media is alleen maar op zoek naar ‘slachtofferporno’.

De theatrale lezing van Anemoonbewoners is volledig in Nederlandse Gebarentaal. Voor het horende publiek is er boventiteling aanwezig. Deze toneeltekst is in ontwikkeling. Door deze lezing met acteurs en/of Tolken Nederlandse Gebarentaal, kan Sem weer verder met herschrijven.

De lezing is gratis toegankelijk, wel graag reserveren.

  • tekst Sem Anne van Dijk
  • uitvoering Boaz Blume, Bert Bunschoten, Corinna den Dekker en Ali Shafiee
  • eindregie Fonge Frieling
  • begeleiding Monique Corvers
  • techniek Coen Schut
  • beeld Julia van Hulst
  • met dank aan Fonds Podiumkunsten, Erwan Cifra, Filip Burman, Ylva Björklund, Mindy Drapsa, Klara Svensson en Daatje Eek
  • Duur 75 minuten

Over de maker

Haarlemmer Sem Anne van Dijk (1998) studeerde af aan de opleiding Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met het muziekdrama Anna an Sich. Tijdens zijn studie liep Sem Anne stage bij Het Nationale Theater en Toneelgroep Het Volk. Zijn teksten omschrijft hij het liefst als eigentijds en een opgewonden combinatie tussen de slappe lach en de onaf­wend­bare traan. De mens is nietig, zo lezen we in zijn werk, maar doet desondanks ontzettend haar best.

Voor het ontwikkelen van Anemoon­be­wo­ners kreeg hij de Werk­bij­drage Thea­ter­tekst van het Fonds Podi­um­kun­sten. Inhoudelijk wil van Dijk met Anemoon­be­wo­ners een brug beslechten tussen de dove en de horende gemeenschap.

Tickets

Er zijn (nog) geen voorstellingen gepland.