Every Brilliant Thing

Welke dingen maken jouw leven de moeite waard?

Every Brilliant Thing

In de thea­ter­voor­stel­ling Every Brilliant Thing draait het om Sam. Hij/​zij/​hen heeft vanaf 7 jaar oud in de loop der jaren een lijst samen­ge­steld met een miljoen dingen die het leven de moeite waard maken. Dit doet Sam voor zijn/​haar/​diens depressieve moeder. Aan de hand van de lijst vertelt Sam zijn/​haar levens­ver­haal aan het publiek, met, ondanks het zware thema, veel humor en heel veel muziek. 

Het klinkt misschien verwarrend “ hij/​zij/​hen en zijn/​haar/​diens”, maar het klopt wel. Schrijver Duncan MacMillan schreef dit stuk namelijk zo, dat het door elke acteur gespeeld kan worden, ongeacht gender, leeftijd of etnische achtergrond. En zo brengt Het Nationale Theater nu twee versies, afwisselend gespeeld door (Louis d’Or winnaar) Bram Suijker (33) en Tamar van den Dop (52).

Welke briljante dingen staan er eigenlijk bij Bram en Tamar zelf op de lijst? 

  1. IJs.
  2. Water­ge­vechten.
  3. Laat opblijven en dat je dan tv mag kijken. 
  4. Het woord briljant.
  5. Dingen met strepen. 
  6. Achtbanen.
  7. Strui­ke­lende mensen.

Tamar: Ik dacht meisjes zijn ook, of ik althans, ik ben ook wel van het ruiken en voelen en bewust van m’n zintuigen. Dus ik heb dingen toegevoegd als: je natte haar in de zon laten drogen. Meer van die niet-spullen dingen. Die zaten er wel in hoor, maar wat mij betreft niet genoeg. Dingen die lekker ruiken, zoals vers­ge­bakken appeltaart. Of dingen die zacht zijn, om aan te raken of aangenaam warm zijn. Dat vind ik ook al heel snel briljant. En dingen waar ik als klein meisje op tv naar keek, Sandokan en Night Rider bijvoor­beeld. Ook echt briljant: iemand horen vals zingen die dat niet doorheeft.” 

Bram: Ik heb geen lijst met briljante dingen, maar als ik er nu een zou beginnen zou ik erop zetten: bord­spel­le­tjes, goeie boeken, planten, drinken met vrienden. En.. [kijkt om zich heen in zijn eigen kamer] even kijken wat ik hier nou nog meer allemaal heb, want je vindt die briljante dingen meestal wel in je eigen kamer… Nou, een kamer goed en leuk inrichten zou ik ook op mijn lijst zetten. Een fijne plek voor jezelf maken. Daar ben ik laat achter gekomen, dat heb ik geleerd van mijn vriendin. Ik sliep echt in een hol op een slaapbank en zij bleef maar zeggen: Je moet er wat van maken”. Uitein­de­lijk heb ik dat gedaan. En het is gewoon echt top, als je een ruimte echt van jezelf gemaakt hebt! En ik zou nog een nummer op de lijst zetten: Nirvana van Tom Waits, van het album Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards. Dat is een nummer, maar eigenlijk een kort verhaaltje. En daar luister ik heel vaak naar als ik een beetje somber ben.”

Every Brilliant Thing

Theater

Every Brilliant Thing

Schepijs. De stem van Nina Simone. Dingen met streepjes. Van een berg af fietsen. De geur van oude boeken. Zo maar wat dingen die het leven de moeite waard maken. Wat geeft het leven kleur? Wat geeft jouw leven kleur?

Rondom Every Brilliant Thing maakte Het Nationale Theater twee podcasts. Ontdek hoe Tamar van den Dop en Bram Suijker werkten aan de voor­stel­ling of luister naar een gesprek met schrijver Duncan Macmillan via www​.hnt​.nl/​p​o​dcast.

Every Brilliant Thing is ook een van de voor­stel­lingen in de toneelserie Dubbelspel

Toegan­ke­lijk voor blinden en slechtzienden

De voor­stel­ling op woensdag 15 februari is ook toegan­ke­lijk voor mensen die blind of slechtziend zijn. Voorafgaand aan de voor­stel­ling is er een meet and feel’ en tijdens de voor­stel­ling verzorgt een blindentolk de audio­de­scriptie. Wil je gebruik­maken van deze faci­li­teiten? Stuur dan een mail naar informatie@​toneelschuur.​nl.