A tribute to Michael Matthews

Een ode aan één van de meest markante en originele thea­ter­ma­kers van Toneel­schuur Producties

A tribute to Michael Matthews

Samen met The Need For Legacy & RIGHTABOUTNOW INC. presenteert de Schuur een bijzonder programma rond één van de meest markante en originele thea­ter­ma­kers uit het verleden van de Toneel­schuur Producties: Michael Matthews.

Matthews kwam in 1984 als twintiger van Amerika naar Nederland, en maakte zijn eerste producties als regisseur bij de Toneel­schuur Producties onder de bezielende leiding van oud-directeur Frans Lommerse. Ruim tien jaar later schreef, regisseerde en speelde Matthews in de Toneel­schuur zijn imposante en bitterzoete zwanenzang The Monster Trilogy.

In de jaren tussen zijn komst in 1984 en zijn overlijden in Haarlem in 1996 werd hij onmis­ken­baar één van de blikvangers van het Nederlandse avantgarde theater. Zijn werk was elegant, inter­dis­ci­pli­nair en eclectisch. Hij verbond de Grieken met funk, opera met club cultuur, cult-horror met klaag­lie­deren, en bewoog met evenveel gemak en elegantie in het nachtleven als in de thea­tere­lite. Daarin was hij zijn tijd ver vooruit. 

* The Need for Legacy is een platform van meer dan 85 jonge generatie thea­ter­ma­kers, die zich inspannen voor het ontsluiten van vergeten geschie­de­nissen in het Nederlandse theater.

A tribute to Michael Matthews (part one) op zaterdag 14 januari 

Programma

Lezing over Michael Matthews door Maarten van Hinte van RIGHTABOUTNOW INC

Interview door Ivette Forster met Frans Lommerse, oud-directeur Toneel­schuur / Toneel­schuur Producties en Ina Veen, oud-produc­tie­leider Toneel­schuur Producties

Performance door korte tekst uit repertoire van Michael Matthews door Gustav Borreman en Sherise Strang

PAUZE

Round Table Talk met gasten die Michael Matthews persoonlijk gekend hebben en jonge thea­ter­ma­kers die zijn legacy willen voortzetten. Tafelgasten: Frans Lommerse, Ina Veen, Peter Sas, Frank Wijdenbosch, Kimberley Smit, Gavin Viano, Cherish Menzo en Koos Breukel. Moderator: Ivette Forster.

Einde zaal­pro­gramma en Afterparty Door­ge­draaid in het Schuurcafé

A Tribute to Michael Matthews (part one)

A Tribute to Michael Matthews (part one)

Een bijzonder programma rond één van de meest markante en originele thea­ter­ma­kers uit het verleden van de Toneel­schuur Producties: Michael Matthews.

  • Michael Matthews 1995 Koos Breukel
  • HYDE 1 sanne peper
  • HYDE anja robertus

Michael Matthews was een zeer talentvolle, acteur, regisseur, choreograaf, danser, schrijver, vormgever, scenarist, bewerker en thea­ter­maker. Een multitalent die met een grote dosis humor, intellect en nieuws­gie­rig­heid, de zwaarste onderwerpen dragelijk in een voor­stel­ling kon brengen. Hij zag toneel als persoonlijk uitdruk­kings­middel van een autonoom kunstenaar. Daarnaast was Michael Matthews vooral een schat van een man,” aldus Frans Lommerse.

Programma samen­steller Marjorie Boston: Tijdens A tribute to Michael Matthews verdiepen wij ons in het leven en werk van deze unieke en veelzijdige schrijver, danser, dichter en regisseur. Met kleine optredens, lezingen, en gesprekken. Een programma dat al even eclectisch, jong en prikkelend is als Michael Matthews zelf.”