Theatervoorstelling Prima Facie | Schuur

28 nov2 dec 2023

Theater – ITA

Prima Facie

Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.

Over theatervoorstelling Prima Facie

Tessa is een slimme en meedogenloze strafrechtadvocaat die gespecialiseerd is in zedendelicten. Ze heeft zich los weten te maken van haar arbeidersmilieu en wordt nu omgeven door oud geld en de geprivilegieerde elite. Rechtspraak is voor haar een sport. Ze vindt dat ze in vergelijking tot haar mannelijke collega’s op een nette manier de slachtoffers van seksueel misbruik onderuithaalt. Zo houdt ze verdachten uit de gevangenis door precies genoeg twijfel te zaaien en altijd ‘de juridische waarheid’ boven tafel te krijgen. Totdat de rollen onherroepelijk omdraaien: een onverwachte gebeurtenis confronteert haar met de gespannen verhouding tussen de patriarchale macht van de wet, de bewijslast en de moraal.

De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is voor het eerst in het Nederlands te zien met Maria Kraakman in de rol van Tessa.

  • Van Suzie Miller
  • Regie Eline Arbo

Over regisseur Eline Arbo

Met haar bewerking van Weg met Eddy Bellegueule bij Toneel­schuur Producties won Eline Arbo de Regieprijs 2020. Afgelopen seizoen regisseerde ze bij Het Nationale Theater de hitvoor­stel­ling De jaren naar het boek van Nobel­prijs­win­naar Annie Ernaux. Het ITA-ensemble regisseerde zij eerder al in De uren, van Michael Cunningham en Penthesilea, van Heinrich von Kleist. Sinds 2022 is Arbo Associate Artistic Director bij ITA

Eline Arbo over thea­ter­voor­stel­ling Prima Facie

Suzie Miller weet een ontzettend mooi en persoonlijk verhaal neer te zetten in combinatie met een brandend actuele kwestie: het moder­ni­seren van ons wetboek omtrent zedendelict. Ook in Nederland lopen we achter in het beschermen van slacht­of­fers van seksueel misbruik. Prima Facie is een stuk dat op geniale wijze blootlegt hoe het eeuwenoude rechts­sys­teem in stand gehouden wordt en wie er door onze wetten daad­wer­ke­lijk beschermd worden.” 

Lees meer over Eline Arbo

Eline Arbo

Lees meer over Eline Arbo

In 2020 werd haar productie Weg met Eddy Belleguele voor Toneel­schuur Producties een theaterhit. Lees hier alles over haar succes en deze voorstelling

Altijd met korting cultuur beleven in het centrum van Haarlem?

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en nog veel meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop vooral eens hangen in ons Schuurcafé!

Speeldata

Di 28 nov

20:30
Try Out

Wo 29 nov

20:30
Try Out

Do 30 nov

20:30
Première

Vr 1 dec

20:30

Za 2 dec

20:30