1920 november 2024

Theater – ITA

Prima Facie

Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.

Over theatervoorstelling Prima Facie

Tessa is een slimme en meedogenloze strafrechtadvocaat die gespecialiseerd is in zedendelicten. Ze heeft zich los weten te maken van haar arbeidersmilieu en wordt nu omgeven door oud geld en de geprivilegieerde elite. Rechtspraak is voor haar een sport. Ze vindt dat ze in vergelijking tot haar mannelijke collega’s op een nette manier de slachtoffers van seksueel misbruik onderuithaalt. Zo houdt ze verdachten uit de gevangenis door precies genoeg twijfel te zaaien en altijd ‘de juridische waarheid’ boven tafel te krijgen. Totdat de rollen onherroepelijk omdraaien: een onverwachte gebeurtenis confronteert haar met de gespannen verhouding tussen de patriarchale macht van de wet, de bewijslast en de moraal.

De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is voor het eerst in het Nederlands te zien met Maria Kraakman in de rol van Tessa.

  • Van Suzie Miller
  • Regie Eline Arbo
  • Website ITA
  • Drie vrouwen praten aan tafel
  • Twee vrouwen schrijven aan tafel
  • Twee mensen zitten in studio
  • Vrouw zit en wijst
  • Vrouw zit en lacht

Over regisseur Eline Arbo

Met haar bewerking van Weg met Eddy Bellegueule bij Toneel­schuur Producties won Eline Arbo de Regieprijs 2020. Afgelopen seizoen regisseerde ze bij Het Nationale Theater de hitvoor­stel­ling De jaren naar het boek van Nobel­prijs­win­naar Annie Ernaux. Het ITA-ensemble regisseerde zij eerder al in De uren, van Michael Cunningham en Penthesilea, van Heinrich von Kleist. Sinds september 2023 is Arbo Artistiek Directeur bij ITA

Eline Arbo over thea­ter­voor­stel­ling Prima Facie

Suzie Miller weet een ontzettend mooi en persoonlijk verhaal neer te zetten in combinatie met een brandend actuele kwestie: het moder­ni­seren van ons wetboek omtrent zedendelict. Ook in Nederland lopen we achter in het beschermen van slacht­of­fers van seksueel misbruik. Prima Facie is een stuk dat op geniale wijze blootlegt hoe het eeuwenoude rechts­sys­teem in stand gehouden wordt en wie er door onze wetten daad­wer­ke­lijk beschermd worden.”

Let op: Deze voor­stel­ling bevat beschrij­vingen en beelden van seksueel geweld die als confron­te­rend kunnen worden ervaren. In de voor­stel­ling wordt gebruik gemaakt van sterke licht­ef­fecten waaronder een stroboscoop. Deze voor­stel­ling bevat beelden die voor mensen met emetofobie als onprettig ervaren kunnen worden. 

Mocht je naar aanleiding van de voor­stel­ling behoefte hebben om te praten, kun je terecht bij Centrum Seksueel Geweld. Je kunt anoniem bellen (0800−0188) of chatten. Meer informatie.

Lees meer over Eline Arbo

Eline Arbo

Lees meer over Eline Arbo

In 2020 werd haar productie Weg met Eddy Belleguele voor Toneel­schuur Producties een theaterhit. Lees hier alles over haar succes en deze voorstelling

HET MEEST CULTURELE UITJE IN HET CENTRUM VAN HAARLEM

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voor­stel­lingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop van je theater- of filmbezoek vooral gezellig napraten in ons Schuurcafé!

Tickets

Di 19 nov

20:30

Wo 20 nov

20:30